NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbi listom protiv klona

Ogromna većina naših građana, tačnije njih 93 odsto, smatra da je kloniranje ljudskog embriona negativan događaj 2001. Samo 4 odsto je reklo da je ovo pozitivan događaj

      Centar za marketing istraživanja MARTEN BOARD/TGI pripremio je za emisiju KLOPKA deo rezultata ispitivanja javnog mnjenja, koje je sprovedeno krajem 2001. god. Istraživanje je sprovedeno na teritoriji Republike Srbije bez Kosova i Metohije, na slučajnom reprezentativnom uzorku.
       Nije neobično što su teroristički napad na Trgovinski centar u Njujorku i kloniranje ljudskog embriona percipirani kao najznačajniji događaji tokom 2001. godine. Reč je o senzacijama na koje niko, pa ni prosečan građanin Srbije, ne može da ostane ravnodušan. Ova dva događaja su izazvala pozornost u čitavom svetu jer imaju simboličko značenje. Napad na Ameriku simbolizuje ranjivost nepobedivog ekonomskog, političkog i vojnog džina dok stvarno ili bar potencijalno kloniranje ljudske jedinke repozicionira čoveka kao vrstu i ostvaruje Ničeov san o konačnom postavljanju čoveka na mesto Boga. Ukoliko je kloniranje ljudskog embriona realnost, definitivno su stvoreni tehnološki uslovi za preuzimanje “božanskih ingerencija” od strane čoveka. Sve postaje moguće, manipulacija ljudskim psihofizičkim karakteristikama postaje neograničena. U svakom slučaju, spontanost prirodnog procesa nestaje u najosetljivijoj tački a to je kreacija autentične individualne egzistencije. Javno mnjenje u Srbiji je oba navedena događaja ocenilo kao negativne pojave. Javnom mnjenju preostaje jedino da u zlu pronađe malo dobra. Ako ga ima.
      
       NENAD DANILOVIĆ,
      
       Centar za marketing istraživanja
       MARTEN BOARD INTERNATIONAL
      

Kloniranje ljudskog embriona je krajem prošle godine ocenjeno kao jedan od najznačajnijih događaja tokom 2001. godine. Naime, 17 odsto građana Srbije je izjavilo da kloniranje ljudskog embriona predstavlja najznačajniji događaj 2001. god. Jedini događaj koji je ispred ovog jeste teroristički napad na Trgovinski centar u Njujorku, s obzirom na to da je 51 odsto ispitanika reklo da je to najznačajniji događaj 2001. godine.
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu