NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Poštari više ne zvone

PTT je prošle nedelje bio na udaru pljačkaša i ubica. Penzije će, ipak, nekako biti isplaćene, ali šta će biti već u januaru

      Ministar policije Dušan Mihajlović verovatno nije mislio na Sretena Anđelkovića kada je kazao da građanima Srbije veća opasnost preti od požara nego od kriminalaca. Sreten Anđelković bio je poštar, 34 godine radnog staža. Ubijen je s leđa, s dva metka, u sredu 25. decembra pre podne u holu zgrade u Prvomajskoj 2 u Zemunu. Ubica je pobegao sa njegovom torbom i 232 000 dinara namenjenih penzionerima. Očevici će ga kasnije opisati kao mladića u farmerkama, sivoj zimskoj jakni i pletenom crnom kapom na glavi, policija će hitno blokirati ovaj deo Zemuna i dati se u poteru za ubicom, ali kasno... Sreten Anđelković ostavio je za sobom suprugu i dve ćerke.
       Prvi deo oktobarske penzije, uvećane za deset odsto, privukao je razbojnike i u Ćupriji i Pančevu. U Ćupriji, ukradeno je prošle nedelje iz pošte 6,1 miliona dinara i 6 000 evra, povređen je radnik obezbeđenja Goran Bojić. Nepoznati napadači izudarali su ga i vezali lepljivom trakom, policija u interesu istrage nije ni potvrdila ni demantovala, već samo “izrazila sumnju” u tvrdnje da su pljačkaši bili obučeni u najnovije modele policijskih uniformi. Plen u Pančevu, u pošti u naselju Vojlovica, u četvrtak pre podne bio je daleko manji - svega 30 000 dinara. Lakše je povređena službenica Milena Đurović. Policija marljivo radi i na ovom slučaju, kao što je angažovana i na rasvetljavanju ostalih, sličnih.
       Prošlonedeljni napadi na pošte i poštare, naime, privukli su nešto više pažnje samo zato što su bili brutalniji i vremenski se preklopili, a ne zato što su nova pojava koja je počela da narušava inače sjajnu bezbednosnu situaciju u zemlji. Na Banovom brdu u Beogradu, u Ulici Blagoja Parovića, od poštara je 11. decembra oteto 127 000 dinara, u Molerovoj je 25. novembra opljačkan i njegov kolega koji je u torbi nosio 300 000 dinara. Samo dan kasnije, opljačkano je u Žarkovu još 80 hiljada. Najveće pljačke 2002. godine izvršene su u januaru i februaru, kada je iz pošte u Ulici Narodnih heroja odneto 680 000 dinara, i na Bežanijskoj kosi odakle su petorica razbojnika odnela skoro 450 hiljada maraka. Policija nije uspela da rasvetli ova razbojništva, pa se može naslutiti da nisu samo desetine hiljada dinara i uvećane penzije privukle lopove na nove poduhvate...
       Nikada nisu pronađene ni ubice poštara Koste Petkovskog i Radovana Andrijaševića, koji su iz heklera ubijeni ispred ulaza u poštu na Mirijevskom vencu još 31. marta 1995. godine. Oteto je milion i po nemačkih maraka, policija je pronašla samo napušteni “opel kadet” na Partizanskom putu.
       Poučeni dosadašnjim lošim iskustvom i sa razbojnicima i sa policijom, poštari su, inače, bili posavetovani da sav novac koji imaju, predaju mirno, bez otpora. Lopovi su u međuvremenu postali još bezobzirniji.
       Tek, posle prošlonedeljnog ubistva i pljački, pukovnik Milan Obradović, načelnik beogradske policije, izjavio je da policija “radi maksimalno” i da će se “uskoro videti kakvi će biti rezultati”, ali i da “sprečavanje napada na poštare tokom isplate penzija prevazilazi mogućnost policije”. “Sa sadašnjim brojem policajaca u prestonici fizički je nemoguće da policija prati i obezbeđuje svakog poštara. U toku su dogovori policije i pošte u vezi sa pronalaženjem načina da se spreče budući napadi”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.
       Dok ne bude postignut bolji dogovor između Ministarstva unutrašnjih poslova i PTT Srbija, poštari su s odobrenjem nadležnih odlučili da prekrše zakon i prestanu da raznose penzije po kućama. “Iako je procenat napada na poštare mali, posle prošlonedeljnog ubistva Sretena Anđelkovića morali smo da prelomimo preko kolena”, kaže za NIN Jovan Birač, direktor Sektora za informisanje PTT Srbija. On navodi da je “oduvek” bilo “desetak napada na poštare godišnje”, ali da je još tokom prošlog talasa napada, krajem novembra i početkom decembra, bilo odlučeno da se način isplate penzija promeni. “To nije sprovedeno do kraja, jednostavno, zato što nije bilo dovoljno vremena”, navodi Birač. Dodatni razlog odluci da poštari više ne nose keš sa sobom je i što su razbojnici počeli da napadaju i one koji su u svojim torbama nosili samo račune.
       Plate poštara u Srbiji danas iznose oko deset hiljada dinara mesečno. Premalo za nadnicu za strah, pa je prošlog četvrtka odlučeno da im se zarade u naredna dva meseca uvećaju za 40 odsto, s tim što će se povećanje “odnositi isključivo na raznosače”. “Nećemo narušavati masu plata, tako da će doći do preraspodele, reorganizacije rada i otpuštanja tehnološkog viška”, najavio je generalni direktor PTT Srbija Srđan Blagojević. Uzgred, obe ćerke pokojnog Sretena Anđelkovića, Vesna i Ljiljana, rade u PTT-u.
       Poštari su, pošto su održali petominutni protest u svim poštama u Srbiji, prošle nedelje zatražili i plaćanje prekovremenog rada, slobodnu subotu i beneficirani radni staž. Porodica Sretena Anđelkovića dobiće jednokratnu pomoć od sto hiljada dinara. Na penzionerima je sada da se pobune što kršenje zakona ide preko njihovih leđa, dok policija gasi požare...
      
       NIKOLA VRZIĆ
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu