NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Telekom se vratio kući

PTT Srbija za 195 miliona evra otkupila italijanski deo akcija Telekoma, koji je pre šest godina prodat za 497 miliona

      Ministar za privatizaciju u Vladi Srbije Aleksandar Vlahović nedavno je u intervjuu za NIN najavio mogućnost da država ponovo otkupi deo akcija Telekoma. Na podsećanje da je Bugarska prodala svoju avio-kompaniju pa je razmišljala o otkupu, Vlahović je rekao da se i ovde razmišlja o otkupu Telekoma jer je prodaja obavljena bez neophodnih finansijskih priprema. Vest da država u svoje vlasništvo vraća 29 odsto Telekoma, u nekoj drugoj zemlji, verovatno ne bi dobila neku posebnu pažnju, ali ako znamo da je reč o Srbiji, gde je gotovo isključivo u opticaju prodaja državnih ili društvenih firmi, ova vest zaslužuje da u ovoj pomami svakojakih izbora dobije prefiks naj. Pogotovo, ako znamo da je tih 29 odsto pre šest godina prodato za 497 miliona evra a sada se “vraća kući” za 195 miliona, u koje je čak uračunat i dug prema Italijanima u iznosu od 100 miliona evra.
       Ovako povoljna kupovina “trećine” Telekoma odraz je želje nove italijanske vlade da se oslobodi balasta “afere Telekom”, koja sve ovo vreme puni stupce štampe na Apeninskom poluostrvu, želje da se usresrede na razvoj “Telekoma Italija” ali verovatno i umešnosti našeg pregovaračkog tima, budući da su pregovori trajali čitavih osam meseci.
       Ovaj najveći i najpovoljniji ugovor za Srbiju u toku 2002. godine, kako ga je već titulisao premijer Zoran Đinđić, otplaćivaće domaće banke, i to u dva “paketa”. Prvi od 120 miliona biće uplaćen u sledeća četiri meseca, a preostalih 75 miliona u idućih šest godina, pri čemu su prve tri godine oslobođene kamata.
       Premijer kaže i da će novom preraspodelom vlasništva Telekom vredeti najmanje dva puta više “jer ova kompanija sada ima priliku da dobije jasan pravac razvoja i da postane motor ekonomskog razvoja u Srbiji”. U Telekomu ovaj ugovor smatraju dragocenim jer će im omogućiti, kako ističu, povećanje profita sa ovogodišnjih 55 miliona na 100 miliona evra, koliko se planira u 2003. godini.
       Država, bar za sada, nije zainteresovana za preostalih 20 odsto, koje je u vlasništvu grčke kompanije OTE, i dalje poslovanje, kako navodi ministar saobraćaja i telekomunikacija u Vladi Srbije Marija Rašeta-Vukosavljević, biće usmereno pre svega ka daljem razvoju telekomunikacija u našoj zemlji.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu