NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rusi šteluju vreme

Nova godina bez snega, Božić takođe. Još ako omane Jovandan bićemo sigurni da se nešto veliko događa - a to, sigurno, nije nešto dobro

      Kad sam ja bio mali a Rusija (SSSR) velika i kad su oni pravili velike vojne parade za Prvi maj uvek sam se čudio kako kod njih sija sunce, a kod nas pada kiša. Možda zato što smo mi već nosili farmerke i pili koka-kolu, žvakali žvake, a oni verovali u socijalizam. Onda sam video stare snimke vojnih parada u Moskvi, kojima je ‘predsedavao’ drug Staljin - tada je tamo padao sneg. I to je moglo da se objasni: Staljin je bio diktator i slao je radničku klasu u Sibir (gde li je danas šalju?) pa ni njemu nije moglo sve da bude potaman.
       Mnogo godina kasnije, kada su parade već prestale, održana je još jedna (XX god. Pobede nad fašizmom - valjda). Opet lepo vreme, a Čikago okovan u led. Neko kaže: Rusi ‘šteluju’ vreme, pa im ne ide sve od ruke.
       Kako šteluju vreme? Misle li oni i prirodu da pobede? Amerikanci se žale Ujedinjenim nacijama, govori se o meteorološkom ratu. Čitao sam to u nekim papirima koje je američka ambasada slala novinarima, ali sam ih zagubio, na žalost novinara iz rubrike ‘nauka i tehnika’ koji nisu mogli da pišu o tome bez ‘dokaza’.
       A već su odavno mogli da pročitaju (nekoliko godina pošto je skinuta oznaka tajnosti) da je za vreme operacije “Popaj’ u vijetnamskom ratu američka vojska ‘posejala’ monsunske oblake (iz kojih je, normalno, lila monsunska kiša) za vreme vijetnamske ofanzive kako bi vijetnamskim trupama otežala napredovanje i snabdevanje. Još tada (sredina sedamdesetih) i zbog toga, UN su donele konvenciju o zabrani vojne ili bilo kakve neprijateljske upotrebe za modifikaciju čovekove sredine.
       Prošlog leta, posle velikih kiša i još većih poplava telo Ujedinjenih nacija koje se bavi promenom klime održalo je Zemaljski samit u Johanesburgu. Predsedavajući, Indus Radžendra Pačauri, rekao je da se Zemlja zagreva. Zašto je to tako nije mogao dati odgovor.
       Ako to novinari nisu čuli, čuli su oni koji treba da čuju (indijska vlada, na primer) i tako se ove zime 28 Indijaca smrzlo na temperaturi od plus šest. Najverovatnije je to čula i naša mlada ministarka, ona što pušta struju kroz vodovodnu cev, i smatrajući da za nas Srbe ni minus šest nije premalo, opet podigla cenu ‘istoj’. (Zbog čega je skočila cena drveta, uglja...i povećalo se zagađenje životne sredine - o čemu vodi računa, opet, mladi ministar Popović, koji kaže: nije to ništa.)
       Krenem u prodavnicu da kupim čaj, a đavo mi ne da da ćutim, pa ispružim jezik.
       Zato meni pivo prija u januaru, kaže gospodin koji pred prodavnicom prazni flašu piva ‘s rozi’.
       Prija tebi uvek, kaže jedan što pije pivo ‘s nogu’.
       Sad znam šta da kažem detetu zašto nema snega, kaže treći, koji ne pije ništa jer nema para ni za pivo ni za sneg.
       A ja se osećam blesavo, kao onaj ‘bosanski’ kompjuter koji odgovara na pitanje: Š‘a ima? Šta ih briga šta ima. Pričam o vremenu, a ne o politici.
       Kako ja da objasnim deci zašto nema snega za Novu godinu, za Božić?
       Kako da objasnim da se ljudi (naučnici, vojnici) igraju sa prirodom, da ‘prave’ ljude, menjaju vreme, ko zna šta će još uraditi, kad znam da će klinci zaboraviti na sneg, užagriti očima i reći: Super, kuuul... Kad im po ceo dan mozak ispiraju imbecilnim, crtanim i ostalim ‘naučnofantastičnim’ filmovima. A ja se sa nostalgijom setim prvomajskih parada.
       Onda će me, na leto, kad bude pljuštalo u avgustu, neko iz društva ispred prodavnice zaustaviti i reći: Rekoh im ja, još kad nam onomad reče ti, da će oni sve da zas....
      
       MILAN DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu