NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

U odbranu Crnjanskog

(“Između emigracije i otadžbine”, NIN br. 2713)

       Neobičan tekst gospodina Koste Pavlovića o Milošu Crnjanskom naveo bi neupućenog čitaoca i nedovoljnog poznavaoca djela ovog pisca, da se radi o krajnje problematičnoj ličnosti, koja je samo iz svojih hirova, zagorčavala sama sebi život. Onim poznavaocima djela, sem nekih nepodudarnosti sa biografskim podacima ne od velike važnosti, i naročito obožavaocima kojih nije zanemarljiv broj, ovakav tekst može biti i zabavan. Neočekivano je sada iz pera, izvjesno, poznavaoca žive ličnosti Crnjanskog iznošenje uglavnom negativnih crta u ponašanju pisca skoro zanemarujući ono što je svojim umijećem i nenadmašnim darom ostavio srpskoj kulturi.
       Naročito je upadljivo iz arsenala iznesenih mana ono o njegovoj vojničkoj ustrojenosti po kojoj, pisac tako široke i raznovrsne emocionalnosti ispada zadrti poslušno-narednički tip. To ne može biti istina o Milošu Crnjanskom.
       Ne ulazeći u motive ovako negativno intoniranog teksta o ličnosti, kako je Mihiz potcrtao, najdarovitijeg pera srpske književnosti, a isto tako mišljenje se pojavljuje i u anegdotama našeg jedinog nobelovca, čini se nakaradnim subjektivno ispovijedanje pred javnošću karaktera živog Miloša Crnjanskog pred tako moćnom stvaralačkom ličnošću koja je navedenim i drugim zaslugama otvarala teške kapije drugih evropskih kultura, francuske, na primjer.
      
       PROFESOR MILIVOJE BOŽOVIĆ,
       Podgorica


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu