NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Veličković u Marlboru

      
       U prestižnoj Marlboro fajn art galeriji u Londonu, osmog januara, u prisustvu brojnih uglednih zvanica iz sveta, otvorena je izložba slika i crteža našeg poznatog slikara Vladimira Veličkovića. Otvaranju izložbe prisustvovao je i naš ambasador u Londonu, Vladeta Janković, koji je tim povodom priredio prijem u jugoslovenskoj ambasadi.
       Veličković je predstavio monumentalne radove iz ciklusa Rane i Požari, inspirisane raspadom Jugoslavije. Neke od njih, beogradska publika imala je priliku da vidi i na njegovim nedavnim izložbama u Beogradu.
       Budući da galerija Marlboro radi samo sa etabliranim imenima, kao što su Frensis Bejkon, Huan Miro, Karl Šmit-Rotluf, Henri Mur, Oskar Kokoška, Kurt Sviters, kao i jedan od danas vodećih svetskih imena, Lisijen Ford, Veličkoviću je ovim, faktički, dat status besmrtnika. Vlada Veličković je prvi i jedini Jugosloven koji je ikada izlagao u ovoj prestižnoj galeriji, poznatoj po astronomskim cenama koje galerista postiže za svoje štićenike. Saznajemo da je nekoliko Veličkovićevih radova već našlo svoje kupce, a kako umetnik kaže, ovo je i kruna njegove svetske karijere, koja ide uzlaznom putanjom već četiri decenije, koliko živi i stvara u Parizu.
      
      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu