NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Još jedna princeza

Akademija Nika Bolitjerija, štanc-mašina najvećih svetskih talenata, opet je na dobrom putu da postigne pun pogodak. Novoj zvezdi u nastajanju ime je Jelena Janković

      U tenisu je tranzicija iz juniorske u seniorsku konkurenciju neizvesnija nego u istočnoevropskim ekonomijama, ali Jankovićeva ovih dana u Melburnu dokazuje da za nju to pravilo ne važi. Pre dve godine bila je juniorska šampionka Australijskog opena a sada se plasirala u drugo kolo glavnog žreba iako će tek poslednjeg dana februara postati punoletna.
       Ispit na kome su mnogi veliki talenti pali - kako u profesionalnoj konkurenciji nastaviti uspehe iz juniorske - Jelena je sa lakoćom položila. Već na prvom od četiri najveća turnira prošetala se kroz kvalifikacije i stigla među 64 najbolje sa šansom da nastavi uspon.
       Svaka Jugoslovenka talentovana za igru reketima osuđena je na poređenje s Monikom Seleš, ali u slučaju Jelene Janković sličnost je mnogo veća nego što je ono “DžUG” pod kojim je i Selešova postigla najveće uspehe.
       Sredinom osamdesetih Karolj Seleš je prihvatio poziv Nika Bolitjerija, tada još uvek bez globalne slave. Preselio je porodicu iz Novog Sada na Floridu i Monika je početkom devedesetih postala prva megazvezda proizvedena na njegovoj akademiji. Ubrzo je tikva pukla,Selešovi su napustili Bolitjerija čiji su trenerski kvaliteti i dan-danas sporni. Ali, nesporna je sposobnost stvaranja okruženja iz kojeg niču veliki šampioni.
       Porodica Janković se kod Nika preselila sredinom devedesetih, a Jelena je gotovo od prvog dana dobila status buduće zvezde. Tu poređenja sa Monikom prestaju, jer je Selešova fenomen koji se jednom rađa. Ali, Jankovićeva i sama sasvim dobro gradi karijeru.
       - Bolitjeri želi od mene da stvori teniserku bez slabog udarca - kaže Jelena. - Za sve podloge i za sve protivnice.
       Sa našom Jelenom Amerikanac planira i da prvi put izneveri sopstveni teniski kredo. Do sada je stvarao haubice sa osnovne linije (Seleš, Agasi, Kurijer), a sada dizajnira univerzalnog šampiona. To je i logično - Jelena nema snagu sestara Vilijems, Kaprijati, Devenport ili Klajsters, ali ima veoma obdarene ruke.
       - Moj idol je Martina Hingis zato što igra pametno - uverena je Beograđanka.
       Sam početak karijere najavljivao je nešto specijalno. Jelena je na teren prvi put stala sa devet i po godina, što je po teniskim standardima “prekasno”, a i tada je reket uzela slučajno.
       - Moj brat Marko je trenirao, a ja sam skupljala loptice i poneku prebacivala. Uskoro me je zapazio Roman Savočkin, trener Janka Tipsarevića, i nagovorio moje roditelje da počnem da treniram.
       Sve ostalo je istorija - Jankovićeva je ubrzo prestigla vršnjakinje, počela da osvaja titule u inostranstvu i stigao je poziv sa Floride. Međutim, i pored radnog mesta u najlepšim svetskim metropolama, najviše voli da dođe kući.
       - Redovno igram ekipna prvenstva Jugoslavije za Crvenu zvezdu. Podrška mojih zvezdaša mnogo mi znači.
       Da sve što se ovih dana događa u Melburnu nije slučajno, može da posvedoči i Jelenin uobičajeni radni dan: na terenu je već u sedam ujutro, od osam do devet servira, pa sledi sat odmora. Za kondiciju je zakazano vreme između deset i 11 časova, da bi posle ručka opet izašla na teren u 15 i sparingovala do 16.30.
       Tako se stiže do velikih turnira i do tri pobede u kvalifikacijama za jedan od četiri nezvanična prvenstva sveta u tenisu - 6:0, 1:6, 6:3 protiv Bugarke Geznenge, 6:3, 6:1 sa Čehinjom Klajnovom i 6:4, 6:4 protiv Izraelke Obziler.
       Pobeda od 6:3, 6:3 na startu glavne konkurencije sa Paragvajkom De los Rios, nije dakle slučajnost već dokaz da u svetu sporta kvalitet i rad uvek garantuju uspeh.
      
       VOJISLAV VELIČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu