NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Antinorijevi taoci

Bilo je tajne večere u “Franšu”, niko se i dalje ne oglašava iz “najvišeg državnog vrha”, sve je veći razdor u “ginekološkom lobiju”, a za 19. januar (Bogojavljenje) je najavljeno rođenje - srpskog klona

      I pored toga što je dr Tomica Milosavljević, srpski ministar zdravlja doneo Uredbu o zabrani kloniranja u Srbiji, a dr Dražen Milačić, predsednik Jugoslovenskog udruženja za fertilitet i sterilitet tvrdi da se u Beogradu neće roditi klonirana beba, Ljupka Lazić, novinarka iz Rima je, ovog vikenda, na Televiziji Politika, ponovila ono što je Severino Antinori najavio još u novembru prošle godine.
       Novinarka Lazić je, naime, rekla: “Beba klon rodiće se u Beogradu 19. januara. Što će reći, na Bogojavljenje.”
       Uzgred, Ljupka Lazić je jedina osoba koja je Antinorija sačekala na surčinskom aerodromu 5. decembra kada je on došao u Beograd kao (sporni) gost 15. Kongresa ginekologa Jugoslavije i koja je bila u najbližoj Antinorijevoj pratnji u Beogradu. Najzad, koleginica Lazić koja je trenutno sa jednom italijanskom delegacijom u Sirogojnu, ne vraća se u Rim, već, ostaje u Beogradu do kraja januara. Podatak za srpsku priču o kloniranju?
       NIN je, ove srede (15. januar), zvao Antinorijevu kliniku u Rimu. Da li Antinori dolazi u Beograd za Bogojavljenje? Portparol Severina Antinorija kaže da je gospodin Antinori van Italije, pa i Evrope, i da će se u Rim vratiti za desetak dana.
       Da li će to Antinori u Beograd doći direktno iz Moskve, kako su to za prošli broj tvrdili naši izvori? On je tamo otišao da vidi kako napreduje pozna trudnoća klona uzetog od mrtvog sina jednog novokomponovanog ruskog bogataša, rečeno nam je, Moskovski klon treba da se rodi u martu. Nije isključeno da će Antinori iz Moskve skoknuti i do Kine, a inkognito i do Tokija. Jer, Antinori je pomogao japanskoj princezi da dobije dete. Da li je onda čudno što je Antinori, ne samo za japansku dinastiju, već, i za običnog Japanca, maltene, polubožansko biće. Japanske televizije prate njegovo misionarstvo svuda po svetu prate japanske televizije pa i prilikom decembarske posete Beogradu. To i ne mora da ima veze što japanska država pomaže naše zdravstvo i usmerava milione dolara vladine i nevladine pomoći. I ove nedelje je, naime, jedna bolnica u Beogradu dobila pomoć od Japanaca i to su državni elektronski mediji uredno propratili.
      
       Bogojavljenje
       Elem, može nam se desiti da nam Antinori, pred Bogojavljenje, bane odnekud. Nadamo se da neće iznenaditi naše aerodromske i drumske pogranične kontrole. Jer, posle donošenja Uredbe o zabrani kloniranja u Srbiji, rimski lekar Severino Antinori je osoba na koju bi se mogla obratiti pažnja.
       Ako Antinori prisustvuje porađanju ljudskog klona u Beogradu, niko neće moći, posle tog civilizacijskog skandala koji će obeležiti 21. vek da objasni domaćoj i svetskoj javnosti da jugoslovenski državni establišment, poput babice, nije asistirao mefistelovskom ginekologu.
       Do danas, naime, niko nije demantovao tvrdnju koju je Mira Adanja Polak iznela u svojoj televizijskoj emisiji odmah po Antinorijevom decembarskom dolasku u Beograd: Severino Antinori primljen je na najvišem državnom nivou! Niko se od “najviših državnih organa” ne oseća p(r)ozvanim da objasni o čemu se radi. Nijednu vladajuću ni opozicionu stranku to ne interesuje? Ni jednog poslanika u republičkom i saveznom parlamentu! Nije li prijem Antinorija “na najvišem državnom nivou” interesantniji od svih mogućih skrivenih kamera?
       Drugo: NIN je ove nedelje utvrdio da Severino Antinori, prilikom decembarske posete Beogradu, nije spavao u Beogradskom hotelu “Hajat” iako je tamo posle velikih peripetija na recepciji, ipak, dobio dve sobe. Zašto? Da li samo iz bezbednosnih razloga, jer Antinori i u Rimu ide u pratnji, bar, tri telohranitelja i vozi se blindiranim automobilom.
       Gde je Antinori spavao? Kod kolega ginekologa, ili je prenoćio u nekoj od dedinjskih rezidencijalnih vila?
       Ako se još pouzdano ne zna gde je Antinori spavao u noći između 5. i 6. decembra, NIN pouzdano zna gde je večerao. Dakle, 5. decembra u ekskluzivnom beogradskom restoranu “Franš“ (ispod petlje kod Autokomande) večerao je sa dr Draženom Milačićem, predsednikom Jugoslovenskog udruženja za fertilitet i sterilitet. Sa njima je bilo i birano društvance. NIN je znao za tu tajnu večeru još pre dve nedelje. Jedino nam nije bilo poznato ime kafane.
       Milačić je, u razgovoru za NIN, pre desetak dana, odlučno tvrdio da sa Antinorijem nije imao ništa lično i da je njihov kontakt bio, isključivo, služben i to samo u kongresnoj sali hotela “Hajat”. To isto Milačić je ponovio i novinaru londonskog “Dejli mejla”.
       Kada smo mu u prošlom broju NIN-a stavili do znanja da imamo i fotografske dokaze o privatnom druženju u elitnom beogradskom restoranu, Milačić je (naravno ne samo zbog toga) sazvao, ovog ponedeljka, konferenciju za novinare u beogradskom Medija centru, gde je, između ostalog, priznao i da je večerao u “Franšu” sa Antinorijem. Ali, da je bila “protokolarna večera” koju mu je on, u ime organizatora, priredio.
       Na toj konferenciji za novinare NIN je pitao: Da li, kao organizator Kongresa, znate da je Antinori primljen na najvišem državnom nivou? I da li ste tom susretu prisustvovali?
       Milačić je odgovorio da on nije političar i da za takve susrete ne zna. Zatim je Milačić, pred novinarima, osuo drvlje i kamenje na Antinorija! Nazvao ga je šarlatanom čija je priča o kloniranju bez osnova!?
       Drugo NINO-ovo pitanje za Milačića je bilo: Ako ste znali da je Antinori još 23. novembra na konferenciji za novinare izjavio da će u Beogradu krajem januara ove godine biti rođen prvi ljudski klon, i da bi najradije klonirao Srbe, a kažete da je šarlatan, zašto ste ga zvali na Kongres?
       Dr Milačić: “Antinoriju je poziv za učešće na Kongres poslat krajem oktobra, o čemu postoji dokumentacija. Tada nismo znali da je on klonirao čoveka. Mislili smo da je u pitanju kloniranje ćelija što može biti od velike pomoći pri zameni organa. Tek na kongresnom predavanju smo čuli da je reč o kloniranju ljudi. Moje mišljenje, a i mišljenje prisutnih stručnjaka je da je Antinori potpuno nestručna osoba!?”
      
       Pitanje
       Otkud, odjednom, toliki gnev i nipodaštavanje Antinorijeve stručnosti? U naučnom svetu se, ipak, zna da je rimski ginekolog izvršio oko 50 000 uspelih veštačkih oplodnji. Poznat je i slučaj Italijanke od 63 godine. Inače, dr Milačić je, reklo bi se, najbolje od svih razumeo šta je Antinori govorio u kongresnoj hali “Hajata”. Doznajemo, naime, da je Antinori predavanje održao “na lošem engleskom”, pa je Milačić nastavio da ga propituje na tečnom - italijanskom!
       Svetlana Luković, novinarka RTS-a kojoj je Antinori, jedino i dao intervju u Beogradu, a NIN ga objavio, pitala je Milačića u Medija centru: “Da li su za vreme večer u ‘Franšu’ razgovarali o kloniranju?”
       Milačić: “Antinori na večeri nije hteo da priča o kloniranju!”
       Koleginica Luković: “Kako to da Antinori pristaje da pred kamerama državne televizije priča o kloniranju 20 minuta, a da o tome ne priča na privatnoj večeri sa stručnjakom iz te oblasti?”
       Milačić: “Nisam o tome razmišljao. Ali, pretpostavljam da je on bio svestan da vi, kao novinar mnogo manje znate nego ja.”
       Antinori je inače, intervju koleginici Luković dao 5. decembra. Oko ponoći je, u pratnji beogradskih prijatelja došao u Aberdarevu. Pozvao ju je na večeru. Kada je poziv odbijen, Antinori je zamolio mladu novinarku da intervju ne zloupotrebi!?
       U “Franšu” je drušvo ostalo do posle ponoći.
       Ako Antinori nije spavao te noći u “Hajatu” mogao je da spava kod kolege Milačića koji na Dedinju ima udobnu kuću i pristojan vozni park. E, da: i ruskog hrta. Ili je, možda, spavao kod drugih kolega?
       U svakom slučaju došlo je, izgleda, do naglog “razvoda” između Antinorija i Milačića. Zbog čega? Koleginica Ljupka Lazić, koja je sa Antinorijem obišla četiri-pet beogradskih privatnih ginekoloških klinika, u jednom trenutku će reći da je Papićeva klinika rađena po uputstvima Severina Antinorija.
       NIN ove nedelje doznaje da je klinika “Papić” pre dva meseca podnela molbu za privatno porodilište. Ta klinika te uslove i ispunjava. Tako stvari stoje, a mi, Srbi smo, još od 23. novembra 2002. godine kada je najavio rođenje klona u Beogradu - Antinorijevi taoci.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu