NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Eva

      Čovek se izgleda drznuo da stvori još jednu svoju pramajku po imenu Eva. To mu je omogućio razvoj nauke i nazvao ga je kloniranjem. Međutim, stvaranje novog čoveka, osim sa ljubavlju u postelji, đavolji je posao. Pogledajte najnoviju predstavu “Fausta” u Narodnom pozorištu u Beogradu. Obratite pažnju na epizodu o Homunkulusu.
       Pokušajem da se stvori klon čoveka bave se naučnici i pseudonaučnici (ako su uopšte u stanju). Posledice takvog čina raspravljaju etičari, političari, popovi, sekte, vlade, novinari i publicisti, što se vidi iz priloženog.
       Pitanje i jeste ozbiljno. Jedno od pitanja je da li iko ima prava da zaustavi razvoj nauke. Mnoge novine u nauci proglašavane su đavoljom rabotom. Pitanje nije samo retorično niti religiozno. Pitanje je, između ostalog, praktično. Kloniranje može da se zloupotrebi na najrazličitije načine. Ne treba mnogo mašte da se zamisli kako bi izgledala prodaja organa kloniranih bića. Ko bi rešavao da li da se klon usmrti da bi se neko važan spasao. Drugo pitanje je da li postoji garancija da se ljudski klonovi ne izrode u monstrume. Da li mogu da produže vrstu. Ako ne, ko ima prava da stvara takva bića. To je proizvodnja nesrećnika. Do sada su za sterilnost bili krivi stvoritelj, genetska igra ili gresi roditelja.
       Ako bi neko pokušao da uveri javnost da čovečanstvo ima pravo da kloniranjem učini besmrtnim jednog
       Ajnštajna, Pikasa ili Teslu, taj ne zna šta je kloniranje.
       Kloniranjem recimo Ajnštajna, dobili bismo individuu po fizičkom izgledu “pljunutog” tvorca teorije relativiteta, ali bez njegove genijalnosti i kontinuiteta svesti. Znači to bi bio samo njegov blizanac, ali “rođen” u drugo vreme. Bio bi Ajnštajn da je nauka tako uznapredovala da može usaditi u mozak umirućeg Ajnštajna br. 1 sve njegovo životno i naučno iskustvo. Recimo kao kada se iz jednog kompjutera prenese u drugi celokupni hard i softver. To je, naravno, za sada, nemogućno.
       Ovih dana kloniranjem izgleda da hohštapleriše i stiče publicitet jedna sumnjiva sekta. Navodno, rodila se prva klonirana beba nazvana Eva. To što su je nazvali Evom jedino je duhovito.
       Eva je starozavetna pramajka ljudi, nastala božjom voljom iz Adamovog rebra. Ime Eva potiče od hebrejske reči hadžah - živeti. Zašto, ne treba tumačiti.
       U duhovitom “Dnevniku Adama i Eve” Mark Tven je Adamu, prvom muškom šovinisti pripisao ove redove: “Ovo novo dugokoso stvorenje neprestano mi je na putu. Vazda se tu mota i ide svuda za mnom. Ja to ne volim: nisam vičan društvu. Kad bi bar htelo ostati sa ostalim životinjama.”
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu