NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Podrška Đeliću

(“Nasledstvo mrtvog pokojnika”, NIN br 2715)

      Među brojnim novogodišnjim porukama posebnu “težinu” imala su obećanja ministra finansija Bože Đelića da će na “divljem Zapadu” naše fuš-trgovine i uopšte - neoporezovanih zarada, zavesti red. Krajnje je vreme i bilo za to: s jedne strane u državnu kasu “uteraće” se tako potrebne pare, a s druge, osiromašenom tzv. srednjem staležu makar će biti lakše kad vidi da novopečeni bogataši neće više moći da besne vozikajući se skupocenim džipovima, gradeći palate koje bodu oči... Hoće li mladi ministar, odrastao na Zapadu, gde se i u najdubljem snu trza od pomisli na poreznike, u tome ovde, na Balkanu uspeti?
       U pitanju je, pre svega, mentalitet, ona “matrica” koja se tvrdoglavo vuče još iz vremena kada su nas razni okupatori globili i pljačkali radi svog ličnog prosperiteta ili, pak, prosperiteta svoje države. Posebnost, rekli bismo, srpske antropologije je što ta “temenjača” da dajemo za svoju državu, zapravo za sebe i “svoju vojsku, prosvetu, zdravstvo, penzionere očeve i staramajke, puteve” i sl. nikako neće da sraste. Za mnoge Srbe, nažalost, “država” je još uvek nešto tuđe, nametnuto, babaroga, davitelj, maltene - drumski razbojnik!
       Sa TV i u štampi ovih dana nas stalno upozoravaju: čuvajte račune kako i vas, kupce, ne bi inspektori koji će čekati u zasedama na puškomet od trgovine, olakšali za čitavu hiljadarku! Ali, hoće li mladi poreznik, kako ga ne bez simpatija već prozvaše “Boža derikoža”, suzbiti još jednog opakog pljačkaša državne kase: hiljade i hiljade tzv. fuš - radnika? Mogu li Božini džipovi, naravno u pratnji čak posebne policije, da prokrstare malo po Srbiji, da se zaustave pored svakog gradilišta i garaže “na divljaka”, pa da, na licu mesta, utvrde: ima li “majstor” diplomu, građevinsku licencu, uopšte kvalifikacije, primenjuje li HTZ opremu, ugovor o gradnji, građevinsku knjigu? Ili, može li “klanica” da bude trem gde neki drugi “majstor” divlje kolje i stoku ali i - državni budžet, a mehaničar, pošto je - jer ne plaća nikom ništa - naravno jevtiniji, oduzima posao legalnim servisima?
      
       DR MIODRAG D. IGNJATOVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu