NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Katarzično dejstvo

NASLOV: Noć Helvera
PISAC: Ingmar Vilkvist
REDITELj: Nenad Prokić
POZORIŠTE: Bitef teatar

      U komadu “Noć Helvera”, čiji je autor poljski dramatičar Jaroslav Svijaršć, koji piše pod pseudonimom Ingmar Vilkvist, opisana je infernalna noć, u kojoj se, dok na ulicama nekog gradića na evropskom Severu vlast preuzimaju fašistoidne paramilitarne formacije, raspada zamršen, zagonetan odnos dvoje ljudi s dna društva.
       Na prvi pogled, “Noć Helvera” je duodrama, napisana pre za čitanje no za izvođenje na sceni. Ali, takva kvalifikacija se mora odmah odbaciti bar iz dva razloga. Jedan od njih je što je u dramska zbivanja uključeno makar i posredno i treće delatno lice: to je Istorija koja iz pozadine određuje sudbinu retardiranog mladića i iznutra osakaćene žene, koja se o njemu starala godinama, s potajnom nadom da će tako iskupiti greh što je svojevremeno odbacila svoje nakazno dete. A drugi je u tome što je u “Noći Helvera” pomoću izuzetno napetog dijaloga i u suštini razuđene radnje tretirana jedna značajna, višeslojna tema.
       Tu temu, u stvari veliku priču o stradanju malog čoveka u totalitarnom društvenom poretku, Nenad Prokić je preneo u uspelu, uzbudljivu predstavu, u kojoj nije zanemaren ni politički ni psihološki aspekt opisane situacije. On je, uz pomoć dvoje odličnih glumaca, Lade Skender i Nova Nikolića, pokazao kako se pod pritiskom koji dolazi iz spoljnjeg sveta od fanatizovane rulje, koja obožava snagu i tobožnje zdravlje, slamaju dva krhka ljudska života, kako iz marginalizovane, uboge radničke porodice dolaze impulsi koji jačaju i snaže totalitarizam. U toj strogoj, nimalo sentimentalnoj, nipošto sitnorealističkoj predstavi, u kojoj su likovi intenzivno živi i kad su unekoliko stilizovani, stopljena su u organsku celinu dva veoma različita dela: prvi, koji se razvija u frenetičnom ritmu, gde je gluma dinamizovana i opisuje narastanje histerije što obuzima čitavu jednu zajednicu; i drugi, sasvim utišan, oslonjen na tanan glumački izraz, pomoću kojeg se prikazuje tragedija pojedinca koga homogenizovane mase doživljavaju kao strano telo čime se proizvodi i katarzično dejstvo.
       Ima predstava, a takva je i ova na kojoj se izvodi komad “Noć Helvera”, čiji moralni, upozoravajući efekt, ojačan našim neposrednim političkim i istorijskim iskustvom, prevazilazi njihovu estetiku, njihove umetničke odlike, čak i kad ih s pravom visoko ocenjujemo.
      
       VLADIMIR STAMENKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu