NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbija bez znamenja

Dragomir Acović

       Grbovnici Beograda, gradova Srbije i gradova Crne Gore zasigurno su jedan od najambicioznijih poduhvata u istoriji srpskog izdavaštva. Svaki grbovnik proizveden je u ograničenom tiražu i opremljen posebnim stalkom i poveljom na koju se upisuje ime vlasnika. Svaki košta čitavih 119 000 dinara i, prema rečima urednika ovog projekta Siniše Živkovića, do sada je prodato svega deset primeraka grbova Beograda i to Karićima. Za grbovnike srpskih gradova nije se javio nijedan kupac, verovatno i zato što potencijalnim kupcima nije jasno kako tačno izgleda grb Srbije. Jer, zvanični srpski grb je i dalje onaj koji su kreirali komunisti, što je republički ministar pravde Vladan Batić prošle nedelje ponovo javno i glasno zamerio ostatku Vlade Srbije.
       O tome kakve su posledice toga što naša zemlja nema adekvatna obeležja, Dragomir Acović, heraldičar i kourednik projekta skupih grbovnika kaže:
       - Znamenja neke zemlje nemaju samo protokolaran značaj. Posmatrajući simbole neke zemlje možete mnogo saznati o njoj. Koliko sam čuo neke članice DOS-a smatraju da je himna “Bože pravde” neprihvatljiva, a nekima se ne sviđa ni istorijski grb Srbije. Mislim da se ovde radi o tome kakvu Srbiju želimo, a oni koji vrše ovu opstrukciju otkrivaju mnogo o sebi, jer kada neko ne zna šta hoće on je u dilemi, ali kada nešto neće on ima određen stav koji o njemu mnogo govori.
      
       V. S.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu