NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čekajući Savet

Uvođenje pretplate se odlaže dok se ne oformi Savet za radiodifuziju; do tada će se Radio-televizija Srbije finansirati iz republičkog budžeta

      
      
      
       Građani Srbije mogu da odahnu. Sve dok se ne konstituiše Savet za radiodifuziju neće morati da izdvajaju mesečno 210 dinara za radio i TV pretplatu, jer upravo ovaj Savet treba da imenuje Upravni odbor Radiodifuzne ustanove Srbije, a jedino ona, po zakonu, ima pravo da prikuplja pretplatu.
       Iako je Ivan Andrić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije najavio da će se o budućim članovima Saveta raspravljati na prvoj narednoj sednici, ipak nije mogao da precizira kada će se on konstituisati. Imena budućih članova Saveta javnosti su i dalje nepoznata, ali se zna da će ih biti devetoro, da ne mogu biti stranačke ličnosti i da će imati veliku moć (od zabrane programa, preko osude govora mržnje, do kažnjavanja klevetnika). Takođe, nije tajna da će biti bogato nagrađeni. Prema Andrićevim rečima “plata predsednika Saveta biće jednaka plati predsednika Vrhovnog suda”, što dovoljno govori o ozbiljnosti same funkcije.
       Zaposleni u nacionalnoj radio-televiziji sa nestrpljenjem očekuju novo zasedanje i konkretne odluke Skupštine, koje bi im konačno omogućile da se transformišu u javni servis. “Poslanici moraju da se dogovore oko članova Saveta, da sprovedu Zakon o radiodifuziji, jer tek uvođenjem pretplate zaposleni mogu očekivati pristojnije materijalne i tehničke uslove za rad”, kaže Rade Kalik, predsednik Sindikata “Nezavisnost” RTS i dodaje da je i u interesu građana da gledaju kvalitetniji program.
       Zahtev za hitno sprovođenje Zakona o radiodifuziji bio je osnovni razlog da Sindikat “Nezavisnost” RTS stupi u štrajk. Uz najavu da će ometati emitovanje programa, sindikalci traže povećanje zarada za 30 odsto, isplatu regresa, donošenje pojedinačnog kolektivnog ugovora, kao i ostavke generalnog direktora RTS Aleksandra Crkvenjakova i direktora RTV Novi Sad Petra Jovanovića.
       Prema rečima Miše Bodriča, predsednika Sindikata “Nezavisnost” Radija Novi Sad “situacija u RTV Novi Sad je katastrofalna. Dolaskom nove vlasti ništa se nije promenilo, ne znamo kome smo odgovorni, da li Crkvenjakovu ili Jovanoviću, koji nas zakon obavezuje, stari ili novi, pa je zato neophodno da Zakon o radiodifuziji što pre stupi na snagu.”
       U iščekivanju da zakon stupi na snagu, RTS je i dalje na budžetu republičke vlade.
      
       NADA DUMIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu