NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Oprezni pesimizam

Ako se Sud 3. februara ne oglasi nenadležnim za tužbu BiH protiv Jugoslavije, dramatično se smanjuju izgledi da izbegnemo ratnu odštetu zbog agresije i genocida u Bosni

      U jugoslovenskom taboru nema mnogo optimizma uoči konačne odluke Suda pravde u Hagu o nadležnosti u sporu BiH protiv SRJ. Da bi Beograd bio zadovoljan, moralo bi se desiti čudo: Sud Ujedinjenih nacija, koji iznad sebe nema nijednu drugu pravnu instancu, morao bi da, prvi put u svojoj istoriji, poništi svoju raniju odluku o sopstvenoj nadležnosti u sporu. Bio bi to gotovo neverovatan pravnički trijumf za jugoslovenskog zastupnika Tibora Varadija, koji je u jesen 2000, smelim pravnim manevrom (zahtevom za reviziju postupka) jugoslovenskoj državi “kupio” dve godine vremena.
       Daleko su veći izgledi da u ponedeljak 3. februara Sarajevo bude zadovoljno ishodom spora oko nadležnosti i da Sud odbije jugoslovenski zahtev. U tom slučaju treba očekivati relativno brz rasplet spora koji se u Hagu rešava još od 1992. godine. Bosna Jugoslaviju tuži za agresiju i genocid, a ako joj Međunarodni sud pravde da za pravo, na dnevni red će brzo doći i visina ratne odštete (zasad se tim samo spekuliše, no u spekulacijama se barata iznosima od stotinu i više milijardi dolara!).
      
       Sudija Zima
       Međunarodni sud pravde, u kom se Jugoslaviji sudi za genocid, pravna je ustanova potpuno nezavisna i odvojena od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, gde se bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću sudi za genocid. Odluke ad hoc Haškog tribunala, u kojem Karla del Ponte podiže optužnice, u načelu ne obavezuju ovaj drugi sud, koji važi za najstariju i najugledniju međunarodnu pravnu instituciju na svetu, no naivno je pretpostaviti da se dva suda u praksi ne bi obazirala jedan na drugi. U stvarnom svetu, u međunarodnom okruženju u kom se nalazimo, slika o srpskoj krivici već je manje-više zapečaćena.
       Kada je Međunarodni sud pravde jesenas dobio nove članove, za sudiju je izabran i Nemac Bruno Zima koji se nije ustručavao da odmah po izboru javno iznese svoj sud o opravdanosti bombardovanja Jugoslavije 1999. godine. Bilo je protivno međunarodnom pravu, ali je bilo moralno opravdano, rekao je Zima, ponavljajući gotovo u dlaku raniju presudu jednog radnog tela britanskog parlamenta na istu temu. U Jugoslaviji to nije slučaj, ali u svetu se sudije obično suzdržavaju u iznošenju političkih i pravnih sudova u slučajevima o kojima će se možda morati i sudski izjašnjavati. Zima verovatno smatra da je samo javno rekao ono što “svi u svetu znaju”, mada jugoslovenska tužba protiv zemalja članica NATO zbog bombardovanja SRJ bez odobrenja jedinog za to nadležnog tela, Saveta bezbednosti UN, još nije odbačena pred Međunarodnim sudom pravde. U nekim pravnim sistemima, poput američkog, to bi bio osnov za izuzeće sudije Zime u ovom konkretnom slučaju.
       Treba, međutim, reći da DžU tužba protiv zemalja NATO ni bez Zime ne bi imala velikih šansi: Jugoslavija je tužila NATO za genocid, jer je Međunarodni sud pravde nadležan jedino za to krivično delo (budući da postoji međunarodna konvencija o genocidu, pa time Sud pravde, koji se pre svega bavi međudržavnim sporovima, postaje nadležan i za ovo krivično delo). Iz istog se razloga ne treba preterano uzbuđivati zbog ratnih reparacija o kojima ovih dana mašta Stjepan Mesić; mizerne su šanse da Jugoslavija bude osuđena za agresiju protiv Hrvatske u vreme kada je Stjepan Mesić bio predsednik SFRJ, a kakva god da je odgovornost JNA za zločine u Hrvatskoj, to nisu bili zločini genocida.
      
       Biljanino priznanje
       Kod nas su već i vrapci imali vremena da nauče da se u Haškom tribunalu “individualizuje” krivica za ratne zločine, kako bi se “skinula” sa srpskog kolektiviteta i prebacila na pleća pojedinaca. Sada se, međutim, čini da je obrnuto, i da će se individualni ratni zločini možda zbirno prebaciti na kolektivna pleća. Nije, naime, realno očekivati da Međunarodni sud pravde odbaci bosansku tužbu protiv Jugoslavije za genocid, ako je Haški tribunal u međuvremenu rešio više slučajeva u kojima je genocid protiv Bosne već presuđena činjenica, res iudicata. Primera radi, ako i kada Međunarodni sud odbaci Varadijev zahtev za reviziju nadležnosti i krene u konačno rešavanje tužbe protiv SRJ, u onom drugom sudu tada će već postojati pravosnažna presuda protiv Biljane Plavšić.
       A ovdašnjoj javnosti niko još nije do kraja objasnio pravnu težinu priznanja Biljane Plavšić. Gospođa Plavšić je u obraćanju javnosti, pred televizijskim kamerama u sudnici, smerno pričala o sopstvenoj odgovornosti i branila srpski narod. U priznanju koje je sročila u dogovoru sa Tužilaštvom, međutim, stvari stoje sasvim drugačije: tamo je Plavšić priznala da su JNA i MUP Srbije u Bosni i Hercegovini činili brojne zločine; priznala je da su srpski lideri (među kojima imenuje Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Ratka Mladića) “počev od oktobra 1991.godine postali svesni da će trajno pomeranje stanovništva zahtevati upotrebu sile”; da će taj proces uključivati “verski i etnički progon”. Te činjenice biće deo pravosnažne presude koju će joj Haški sud uskoro izreći, i biće nezaobilazna činjenica u svakom pretresanju pitanja prirode rata u Bosni i Hercegovini i uloge SR Jugoslavije u bratoubilačkom ratu u Bosni i Hercegovini. Baciće u zasenak i za zapadnu javnost pomalo iznenađujuće nalaze Holandskog instituta za rat i dokumentaciju (NIOD), koji je prošle godine, posle sedam godina istrage, ocenio da je odluka Ratka Mladića o masakru srebreničkih Muslimana (presuđeno kao genocid na procesu protiv Radislava Krstića) donesena bez konsultacija sa Radovanom Karadžićem i Slobodanom Miloševićem.
      
       LJILJANA SMAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu