NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odlazak svedoka

Glavna junakinja afere, koja je potresala Crnu Goru, otputovala je u nepoznatom pravcu. Mnogi veruju da je time afera završena

      
      
       Moldavka je otišla - afera je završena. Ili možda nije. Iznenadni odlazak famozne Moldavke S.Č. iz Crne Gore ka nekoj neimenovanoj evropskoj državi još jednom je pažnju javnosti skrenuo sa nove vlade, Ustavne povelje i prebiranja o tome ko ide, a ko ne ide u Beograd, ka mnogo sočnijoj priči koja potresa oba politička pola Crne Gore. Odlazak Moldavke poslužio je “teoretičarima društvenih zbivanja” kao motiv za izradu novih scenarija i alternativnih objašnjenja celog slučaja: od toga da se nesrećna žena nalazi u programu zaštite svedoka, do toga da ako nema Moldavke nema ni seks-trafikinga.
       - Reč je o običnim spekulacijama i nastojanju medija da jednim detaljem zatamne celu stvar. Nema ničeg normalnijeg od toga da žrtva, pošto je dala iskaz ode kući, kaže Dragan Prelević, zastupnik S.Č.
       Kao razlog za odlazak Moldavke, navodi se njeno teško zdravstveno stanje, za koje su se, u više navrata, vezivali prekidi njenog svedočenja. Sasvim razumljivo da žrtva takve torture, kakvu je S.Č. opisivala pred istražnim sudijom, nije mogla ostati neoštećenog zdravlja. Ipak, prema objašnjenjima njenog advokata, njeno se stanje toliko pogoršalo da je sada došlo do toga da su potrebne neke ozbiljnije intervencije, kako bi se ono stabilizovalo.
       - Ona je sada došla u situaciju da ne može ni da hoda ni da govori, i medicinska pomoć bila je neophodna. Uzimajući u obzir te nalaze, sudija je odobrila njen odlazak iz zemlje, objašnjava Prelević.
      
       Bekstvo iz škripca
       - Sve je to potpuno apsurdno. Do juče su advokati odbrane i predstavnice Sigurne ženske kuće tvrdili kako je devojka u komi, a sad odjednom ona leti avionom van zemlje, primećuje Novak Laković, branilac Zorana Piperovića, zamenika državnog tužioca Crne Gore, koji je za sada najviše rangirana osoba direktno optužena za učešće u seks-trafikingu.
       - Razlog njenog odlaska iz zemlje je da se onemogući njeno dalje ispitivanje. Jer, ona je u svom iskazu dovedena u takav škripac iz kojeg je teško izaći. Ni na jedno pitanje vezano za materijalne činjenice ona nije mogla da odgovori, uvek bi se naprasno razboljevala i tako sprečavala dalje ispitivanje kada bi se pokazalo kako je bila na mestima za koja tvrdi da prvi put čuje, ili da nije mogla boraviti tamo gde je tvrdila da jeste, kaže Laković, čiji je klijent, zajedno sa ostalim optuženima u ponedeljak pušten iz pritvora.
       Analitičari skloniji teorijama zavere u odlasku Moldavke vide način da se spreči širenje požara seks-trafikinga, koji je počeo ozbiljno da ugrožava crnogorski establišment. Nezvanično se pominju razna veoma zvučna imena, poznata i van granica Crne Gore, koja bi radije videla leđa Moldavki nego što bi dozvolili da ona nastavi sa nabrajanjem svojih klijenata i “poslodavaca”. Na taj način biće stavljena tačka na spisak istaknutih “trafikanata”. Tvrdi, se naime, da je njenim odlaskom nađeno kompromisno rešenje među suprotstavljenim političkim strukturama, koje će sada moći mirnije da spavaju, a da pri tom ne dovode u pitanje “put u Evropu”, koji mora biti ovenčan borbom protiv organizovanog kriminala i trgovine ljudima.
       - Ne vidim kakav je kompromis uopšte tu moguć, kaže Prelević.
       - Istina, trenutno jeste zaustavljeno dalje razotkrivanje učesnika ovog lanca, ali to je samo usled bolesti svedoka i njene trenutne nemoći da dalje svedoči. Ja, međutim, očekujem da optužnica u ovom slučaju bude uskoro podignuta i proširena većim brojem imena. Jedino što bi nju moglo da onemogući da dalje svedoči bilo bi pogoršanje njenog zdravstvenog stanja ili da oni koji su ugroženi njenim svedočenjem dopru do nje i ostvare svoje pretnje, dodaje Prelević.
      
       Nasleđena izjava
       Upravo je to još jedna nedoumica koja zaokuplja ovdašnju javnost. Ako Moldavka više nije tu, šta će biti sa daljim postupkom. Do sada je sproveden samo istražni postupak. U sudskom procesu ona bi bila ključni svedok i morala bi da se pojavi pred sudom da iznese svoje svedočenje. Ako nema krunskog svedoka, hoće li biti sudskog procesa? Prelević tvrdi da se njeno učešće u daljem postupku ne dovodi u pitanje, te da je ona dostupna sudu za svako dalje svedočenje.
       - Od 150 strana njenog iskaza polovinu treba odmah odbaciti, a od toga još polovinu treba dodatno pretresti. Pokazalo se do sada da ona ima nesvakidašnju osobinu, da bude u stanju da se nalazi na više mesta istovremeno. Sad kada je ona otišla to se ne može dalje rasvetljavati, kaže Piperovićev advokat, Laković. “Jeste date su neke formalne garancije, ali nju sada više niko neće videti”, dodaje on.
       Laković smatra da cela stvar sa seks-trafikingom nije nastala slučajno i tvrdi da su njeni glavni akteri zastupnici svedoka S.Č. i Sigurna ženska kuća. On tvrdi kako je cela stvar izmišljena, kako je Moldavka instruirana i da slučaj pada na materijalnim dokazima i kako kaže: “Možda ću reći previše, ali meni su motivi jasni. Do sada sve upućuje na to da je svrha sama afera.”
       Koliko god se advokati optuženih žalili na zaveru čije su žrtve njihovi klijenti, istom žestinom i zastupnici Moldavke reaguju na mešanja sa strane u tok postupka. U više navrata advokat Prelević je tvrdio da su iskazi pojedinih svedoka odbrane izašli iz kuhinje Službe državne bezbednosti. Položaj njegove klijentkinje svakako nije postao ništa lakši kada je jedan podgorički list objavio na naslovnoj strani fotografiju Moldavke, čiji bi identitet trebalo da je zaštićen.
       - Nažalost, mediji bliski Vladi Crne Gore služe se raznim prljavim potezima. Što je još šokantnije, njima su dostupni zapisnici, pa čak i snimci razgovora koji su vođeni u Sigurnoj ženskoj kući.
       Kako saznajemo, Moldavka se više neće vraćati u Moldaviju, jer bi to za nju bilo suviše rizično. Njeno sadašnje boravište nepoznato je javnosti, ali sud ima potrebne informacije o tome. Poznato je da se ona nalazi u jednoj evropskoj državi, gde će joj biti pružena adekvatna medicinska nega. I dok neki cinično primećuju da će nesrećna žena, umesto povratka u “sreću” koju nudi Moldavija, posle svih zlopaćenja bar moći da živi u nekoj sređenijoj zemlji, drugi se brinu za dalji tok postupka, te da li će se on okončati odlaskom osobe S.Č. i da li je afera završena?
      
       SIMONIDA KORDIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu