NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Funkcionalna greška

(“Nepristojnost”, NIN br. 2716)

      Kao autor emisije “Karusel” (nedeljom, od 8.08 do 9.00) jedine emisije programa “Stereorama” Radio Beograda na koju bi moglo da se odnosi vaše zapažanje, lično vam se izvinjavam, ako sam načinom prezentacije povredio vaše osećaje, ili vam otežao praćenje programa.
       U tekstu pod naslovom “Nepristojnost” (NIN br. 2716, 16. I 2003.) napisali ste da“ ...u (retkim) emisijama klasične muzike više ne važi davnašnje pravilo da se svaka kompozicija mora najaviti i odjaviti. Na ,Stereorami’ često daju blokove od po četiri-pet kraćih kompozicija koje najavljuju u grupi, iako su od raznih autora i iz raznih perioda.”
       Kao nov autor u toj vrsti programa, poželeo sam da emisiju učinim zanimljivijom, pa sam možda u nečemu i preterao. Prilikom biranja muzičkih primera (preslušavanjem) često me gotovo zapanji neverovatna sličnost ideje, emotivnog naboja, “atmosfere”, pa čak i konkretnih muzičkih motiva u kompozicijama potpuno različitih podneblja, epoha... Kad se takvi primeri još i lepo vezuju u pogledu ritma, istim, srodnim, ili pak odgovarajuće kontrastnim tonalitetom, takav muzički doživljaj čini mi se posebnim i posebno važnim. Muzika koju “znamo napamet” u određenom kontekstu zazvuči sasvim drugačije, novo (npr. jedna od Hindemitovih “Simfonijskih metamorfoza” - kao pravo naše kolo, posle Milojevićeve fantazmagorične i eterične klavirske minijature koja se zove “Vilinsko kolo”)... Ako te komade razdvojimo spi-
       kerskom najavom, njihova veza je za slušaoca izgubljena.
       Jedan od glavnih principa kojima se u programu “Stereorama” rukovodimo je da o muzici koju emitujemo slušalac dobije sve osnovne i relevantne podatke. Zato smo iznenađeni isticanjem programa “Stereorama” u kontekstu flagrantnog neuvažavanja slušalaca.
       S obzirom na to da je za 1. februar predviđeno ukidanje programa “Stereorama”, verovatno neću biti u prilici da vašu primedbu uvažim u svojim emisijama. Nadam se, ipak, da sam svojim objašnjenjem doprineo da vam “Stereorama” (posle 20 godina emitovanja) ne ostane u sećanju kao nepristojan program umetničke muzike.
      
       PREDRAG SIMIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu