NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Godišnjak NIN-ove nagrade

      
       Ove godine navršava se pola veka od ustanovljenja, a iduće isto toliko od prvog dodeljivanja NIN-ove nagrade kritike za roman godine. Na pragu smo, dakle, jubileja koji je od velike važnosti ne samo za Redakciju NIN-a kao njenog osnivača nego, nadamo se, i za naš književni i kulturni život koji je ova nagrada, svojom misijom i kontinuitetom, neprestano obogaćivala i dinamizovala.
       I mnogo pre ovog značajnog datuma smatrali smo da romanu koji ponese titulu najboljeg u tekućoj godini, kao i ukupnoj produkciji najpopularnijeg žanra naše književnosti, treba posvetiti veću pažnju i prostor od onog koji se za to mogao odvajati u redovnim brojevima NIN-a. I, takođe, da je uporedo s tim, i ne samo iz književno-istorijskih razloga, neophodno istraživati i sistematizovati činjenice i svedočanstva o nastanku i životu nagrade s kojom su neraskidivo povezani rast i afirmacija srpskog posleratnog romana. Jedan takav pokušaj učinjen je 1966. godine objavljivanjem brošure “Srpski roman ’95” i naznakom da je to prva knjiga zamišljenog “Godišnjaka NIN-ove nagrade”. Publikacija je naišla na lep prijem ali kao knjiga kasnila je za trenutkom u kojem je interesovanje za nagradu, laureata i rad žirija dostizalo tačku kulminacije. Nažalost, i u formi knjige “Godišnjak” nije nastavio da izlazi.
       Obnovljen danas u obliku specijalnog NIN-ovog dodatka i publikovan neposredno po dodeljivanju nagrade, kad su reflektori javnosti još uvek snažno okrenuti ka nagrađenoj knjizi i odluci žirija, “Godišnjak NIN-ove nagrade” biće ubuduće naš redovni izdavački posao. Sračunat da zadovolji ogromno interesovanje koje pobuđuje svako dodeljivanje nagrade i da bude letopis kakav ona svojim ugledom i značajem zaslužuje.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu