NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odluka žirija

      
       Žiri u sastavu: Svetozar Koljević, predsednik, Adrijana Marčetić, Petar Pijanović, Ivan Negrišorac i Aleksandar Jerkov, na svojoj završnoj sednici 18. januara 2003. odlučio je da se NIN-ova nagrada kritike za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2002. godini dodeli Mladenu Markovu za roman “Ukop oca” u izdanju “Narodne knjige” iz Beograda.
       Žiri je odluku doneo većinom glasova, pri čemu je Markovljev roman dobio tri glasa (Svetozar Koljević, Petar Pijanović i Ivan Negrišorac), a po jedan glas romani “Knez Miškin u Belom Valjevu” Radovana Belog Markovića (Aleksandar Jerkov) i “Šekspirov klijent” Miloša Latinovića (Adrijana Marčetić).
       U svom dosad najboljem romanu sa naslovom “Ukop oca”, Mladen Markov na zanimljivoj tematskoj građi promišlja mogućnosti savremenog proznog izraza. Naizgled klasična, fabula ovog romana građena je na narativnom paradoksu - mada najavljen već naslovom romana, ukop, kao osnovni tematski predložak, stalno se odlaže i do kraja romana se ne realizuje. Tom tematskom obrtu prilagođeni su forma i postupak ovog romana. Pomeren, pa i izneveren horizont iščekivanja posledično uvodi u priču onu vrstu hronotopa koji se ne ostvaruje u narativnoj sukcesiji, već asocijativnim vezivanjem pripovednih slika. One se ulančavaju i povezuju tvoreći neobičan i sugestivan kinematografsko-pripovedni niz. U neobičnom narativnom nizu i pod neobičnim uglom Markov stavlja u prvi plan dezintegraciju porodice, odnos oca i sina viđen na fonu dramatičnih zbivanja tokom 20. veka na ovim prostorima, pitanje dvojnika i otuđenja, sudbinu umetnika u smutnim vremenima, pitanje identiteta, pa i smisla trajanja junaka u romanu. Celovita i dobro komponovana knjiga, roman “Ukop oca” potvrđuje i prevazilazi već osvedočene stvaralačke domete Mladena Markova.
      
       U Beogradu, 18. januara 2003.                                          
      
      
       Članovi žirija:
       1. Svetozar Koljević, predsednik
       2. Adrijana Marčetić
       3. Petar Pijanović
       4. Ivan Negrišorac
       5. Aleksandar Jerkov


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu