NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

I kadija i sudija

Ja sam alfa i omega emisije i kao takav ne želim da pokazujem svoj ukus. Ja pokazujem samo ono što se nalazi na površini našeg društva. Pokazujem samo vrhove ledenog brega od kasti koje se stvaraju u novom kapitalističkom dobu

      Satirični, crtani talk-shonj program Total kontakt, koji se utorkom prikazuje na BK televiziji privukao je, za kratko vreme (emitovane su tek četiri emisije) veliku pažnju javnosti. Likovima poput Prodana Dušića, Opajdare Alapačić, Traktorinke Svimadalović-Radoprimović i Sigmunda Bofl-Felera iz nedelje u nedelju smeje se Srbija, pa je NIN, povodeći se time, krenuo u potragu za autorima. Iz pouzdanih izvora uspeli smo da saznamo da je celokupan shonj delo dvojice drugova iz detinjstva, od kojih jedan crta a drugi piše a koji se kriju iza imena Total Dedi i Total Šalter. Zahvaljujući predusretljivosti ovog drugog, NIN je jedini uspeo da dobije mogućnost da razgovara, naravno u maksimalnoj konspiraciji, uz bečejsko crno, sa harizmatičnim i sve popularnijim voditeljem ove emisije, gospodinom Rumbom Kingom.
      
       Gospodine Rumba, da li ste vi čovek od krvi i mesa?
       - Naravno da nisam, što ne znači da nisam human. Pokazalo se da nije neophodno da neko bude od krvi i mesa da bi bio human.
      
       A gosti? Kakve ljude pozivate u svoju emisiju? Kakve kriterijume neko treba da ispuni da bi sedeo preko puta vas?
       - Rumba je svestan da živi u društvu koje postaje kapitalističko i u kojem se stvara prva akumulacija kapitala i da je brutalno tržište ono što diktira živote svih nas i iz tog konteksta on pravi svoju emisiju. Da bi neko gostovao u Total kontaktu potrebno je da zahvata duboko u zajedničko nesvesno sadašnjice i, kao takav, treba da bude u mislima prosečnog stanovnika. Naravno, najbitnije je da bude zanimljiv Total Dediju i Total Šalteru.
      
       Da li Rumbi Kingu producenti dovode goste u emisiju, kao što se priča, i ko sve odlučuje o toku emisije?
       - Rumba King je kadija koji te tuži i koji ti sudi. Od mene zavisi sve i niko, pa ni producenti, ne sme da mi se meša u posao, iako s tim često parodiram. Ja sam alfa i omega emisije i kao takav ne želim da pokazujem svoj ukus. Ja pokazujem samo ono što se nalazi na površini našeg društva. Pokazujem samo vrhove ledenog brega od kasti koje se stvaraju u novom kapitalističkom dobu.
      
       Postoji li mogućnost da neko na neki drugi način dođe u emisiju? Primate li mito i da li vam je recimo gospođa Radoprimović-Svimadalović ponudila nešto?
       - Nadam se da će, ako beskompromisno budem vodio svoju emisiju, glavni prihodi tek doći. Nema potrebe da primajući mito od nekih trećerazrednih pevačica izgubim šansu da jednoga dana zaplenim Evropu.
      
       Da li se u vašoj emisiji peva i svira na plejbek ili sve ide uživo?
       - Plejbek, naravno, jer tako je lakše za kontrolu. Televizija što je gledanija to je više kontrolisana i shodno tome više ništa nije prepušteno slučaju. Ništa više ne ide potpuno uživo, čak ni fudbalski i boks mečevi, pa tako ni moja emisija.
      
       Total kontakt je sve gledaniji. Ipak, daleko ste još od gledanosti emisija tipa “Dno dna” ili “Gori život”?
       - U Total Sitiju nije moguće precizno utvrditi gledanost neke emisije. To se sada radi tako što se u određene porodice, tj. njihove TV aparate stavlja elektronski merač gledanosti. Zauzvrat valjda, na kraju meseca, te porodice dobijaju pegle, miksere ili nekakve druge kućne aparate. Po kriterijumu ljudi koji su dozvolili da im se ugradi taj brojač, koji meri na kom ste kanalu, najgluplje emisije su najgledanije, što ne govori mnogo o kvalitetu tih emisija jer smo mi i pre nego što su nam objasnili znali da su najgluplje, već govori o tim ljudima koji su dozvolili da budu praćeni, i njihovom karakteru.
      
       Planirate li možda da materijalizujete svoju popularnost, o kojoj bruje raznorazni pasulj marketinzi, time što ćete se, recimo, kandidovati za predsednika?
       - Za kapacitet jednog Rumbe Kinga ova država je premala da bi on pristao da bide njen predsednik. Uostalom, na prvim višestranačkim diktatorskim izborima u Total Sitiju, el prezidente Toto Totale se izborio za mesto diktatora i jedino što ja sad mogu da uradim jeste da ga dovedem kao gosta u sledeću emisiju, što ću svakako i uraditi.
      
       Kako uspevate da uvek imate ekskluzivne goste? Kako ste, recimo, uspeli da jedino vi, u emisiju dovedete Leotara Amaterusa, praktično čim je sleteo u Total Siti?
       - U ovom poslu potrebno je imati brze reflekse. A i ubeđen sam da čovek kakav je Leotar Amaterus nikada ne bi pristao da se pojavi u nekoj drugoj emisiji.
      
       Od koga ste se učili voditeljskom poslu? Postoje mišljenja da Rumba ima rad nogu kao Olivera Kovačević i rad mozga kao Minimaks?
       - Rumba King na ovo može samo da kaže da mu je žao što je tako nisko (pr)ocenjen.
      
       Mnogi su se iznenadili kada su, činilo se nepotkupljivog Rumbu Kinga videli na BK televiziji. Čime vas je Bogoljub Karić pridobio?
       - Obećanjem da će se kao gost pojaviti u jednoj od narednih emisija!
      
       A novac, koliko je novca morao da obeća?
       - To pitanje je svakako najzanimljivije siromašnim stanovnicima Total Sitija koji su verovali da će sa početkom tranzicije kapitala, početi i dolari da im padaju sa neba. Rumba King je nepotkupljiv ali je on takođe i proizvod koji je napravljen za tržište. Tržište u Total Sitiju nije razvijeno i postoji jako malo kupaca koji su u stanju da kupe ovako kompleksan proizvod, kao što je Total kontakt. Total Dedi i Total Šalter nemaju vremena da čekaju 20 godina da se završi tranzicija kapitala i da bude još zainteresovanih komitenata. Kako kaže stara indijska poslovica: Monedž talks (Novac govori). Očigledno da su platili dovoljno Rumbi Kingu, čim se on tamo nalazi.
      
       I na kraju, gospodine Rumba imate 30 sekundi da za novine kažete sve ono što nikad niste smeli na televiziji.
       - Žao mi je, televizija je mnogo liberalnija od novina jer ljudima je jezik mnogo brži od pameti a pogotovo je brži od pisaće mašine, tako da su mnoge interesantne stvari lakše izletele na televiziji nego što bi se to desilo u novinama.
      
       GORISLAV PAPIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu