NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Prvak Evrope ili metla

Slavni klub iz Katalonije kompletan uspeh očekuje od našeg trenera koji je svojevremeno predvodio konkurente “Real” i “Atletiko” iz Madrida

      
      
      
       Da li je Radomir Antić ključni čovek koji će, narednih pet meseci, slavni klub “Barselonu” izbaviti od preseljenja u niži rang španskog fudbalskog takmičenja? Dogovro između Srbina Antića i borda “Barselone”, koji je predvodio većinski vlasnik i predsednik Đoan Gaspar, trajali su nekoliko nedelja, uprkos odlučnosti dosadašnjeg trenera Luisa van Gala da ne napusti to mesto. Holanđanin je imao opipljive razloge da se ne seli iz glavnog grada Katalonije, jer njegov godišnji ugovor sa “Barselonom” vredeo je više od četiri miliona evra! Dogovor se delimično odužio i držao u tajnosti zbog velikog pritiska simpatizera kluba - da se angažuje neko od bivših uspešnih igrača kakvi su, na primer, bili Ronald Kuman ili Mihael Laudrup za koje se zalagao, u “Barsi” izuzetno uticajan i slavan Johanes Handrikus Krojf!
       Dalje, Radomir Antić je “prošao”, jer nije postavljao prevelike novčane zahteve za ovaj period rada od skoro pet meseci. “Dve godine sam bio na nekakvom ‘stendbaju’. Jednostavno nisam želeo da preuzmem bilo koji tim ispod svog renomea. Preuzeti ‘Barselonu’ u ovom trenutku sigurno nije malo, ali ja imam plan rada, sopstvenu viziju igre i kompletan uvid u mogućnosti svakog fudbalera. Kada su moji uslovi u pitanju oni su apsolutno jasni - želeo sam potpunu autonomiju rada i zato je dogovor postignut”, istakao je Radomir Antić, u razgovoru za naš list.
      
       Od vas se očekuje, prvo da “Barseona” izbori opstanak u nacionalnom šampionatu, a onda - da ovog proleća napravi čudo i bude šampion Evrope. Priznaćete da su ova dva “zahteva” u ozbiljnoj koliziji.
       - Toliko dugo sam prisutan u španskom fudbalu da mi je apsolutno jasno šta od mene očekuje klub, ali i navijači. Zato je i bio dug pregovor sa predsednikom kluba Gasparom. Saopšten mi je prioritet kluba koji se poklapa sa mojim željama, a to je pre svega osvajanje Lige šampiona. “Barselona” je ispala iz Kupa, a verujem da u nacionalnom šampionatu nisu izgubljene sve šanse za visok plasman.
      
       Vaš prethodnik, Holanđanin Van Gal, imao je dosta problema sa navijačima upravo zato što je forsirao svoje zemljake. Nekada ih je bilo u prvoj postavi i više od sedmorice...
       - Mislim da taj problem neće postojati. Nije fraza kada kažem da će igrati najspremniji i oni za koje ja smatram da u datoj situaciji odgovaraju taktici. Mnogi kažu da u ekipi ima i dosta Argentinaca! Znači, svako ima neko svoje mišljenje. Ja zasad zadržavam svoje.
      
       Zašto je tokom perioda do vašeg dolaska “Barselona” igrala očajno u nacionalnom šampionatu, a u isto vreme fenomenalno u Ligi šampiona?
       - To je stvar za dublju analizu i sada nije trenutak o tome raspravljati. Evo, uzmite za primer naše klubove u ranijem periodu od, recimo, pre deset i više godina. Često se dešavalo da “Partizan” i “Crvena zvezda” odigraju odlično u međunarodnim kupovima, a gube od “pacera” u domaćem prvenstvu. Danas to više ne predstavlja iznenađenje. Zatim, postoje posebno veliki motivi za igru u Ligi šampiona od onih u nacionalnom prvenstvu. Fudbaleri “Barselone” su se upravo tako ponašali tokom prošle jeseni. Verujem da ću promeniti taj njihov karakter i igru hladno-vruće.
      
       Poslednjeg dana prelaznog roka klub je angažovao Argentinca Huana Pabla Sorina iz rimskog “Lacija”, gde se ovaj nije baš proslavio. Da li je postojala mogućnost angažovanja Dejana Stankovića?
       - Za mene prelazni rok kao da i nije postojao. Prihvatio sam tim onakav kakav jeste. U zimskoj pauzi je gotovo nemoguće angažovati fudbalera koga baš želite. Možda zbog novčanih prohteva, ali je i nerealno očekivati da u toku prvenstva pravite novi tim. Igru da, sa potencijalom kojim raspolažete. Kada se završi ova sezona i Liga šampiona i kada još jednom sednemo za pregovarački sto, možemo da razmišljamo o novitetima.
      
       Kakvo je vaše mišljenje o dolasku Lotara Mateusa na mesto trenera “Partizana”?
       - Naš fudbal je ovim potezom “Partizana” počeo da prati svetske trendove. U tom smislu posmatram dovođenje Mateusa i stranih fudbalera. Ne možemo biti stalno izvan sveta. Takve poteze moramo pozdraviti i podržavati, jer je to u interesu ozdravljenja našeg fudbala. Drugo je pitanje da li se to nekome ne sviđa. Mislim na dolazak stranih stručnjaka i igrača, koji možda još uvek ne predstavljaju nešto izuzetno u svetskom fudbalu...
      
       Svojevremeno ste bili kandidat za selektora reprezentacije SR Jugoslavije. Kažu da patriotizam tada nije prevladao u vašoj odluci da se prihvatite uloge.
       - Ta priča je odavno ispričana i ne vidim razlog da sve još jednom ponavljam. Sebe zaista nikada nisam video u ulozi nacionalnog selektora, a takvih ponuda sam imao i pored one iz FSJ.
       Radomir Antić će svakako ući u istoriju španskog fudbala, jer je vodio tri najtrofejnija kluba na Iberijskom poluostrvu: “Real Madrid”, “Atletiko” iz Madrida i od ove zime, “Barselonu”.
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu