NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srpski genije

Niko Radulović

      Niko Radulović (21) najbolji je student Univerziteta u Nišu. Na nedavnoj Svetosavskoj akademiji održanoj u beogradskom SKC-u, zajedno s kolegama, najboljim studentima drugih univerziteta u Srbiji, dobio je novčanu nagradu od 500 evra. Međutim, Niko (ime je dobio po junaku romana “Dubrovački gusar”) se od ostalih nagrađenih razlikuje se po tome što je hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu završio za rekordnih 11 meseci i 27 dana, naravno s prosekom 10. Danas je na magistarskim studijama u Nišu, smer: organska hemija. I, veoma je skroman:
       - Nisam ja genije! Prosto, voleo sam hemiju i završio je. Nagrada je za mene veliko priznanje, mada ne znam koliko je zaslužujem.
       S koleginicom Biljanom Arsić napisao je “Zbirku zadataka iz hemije” i prijavio se za mesto asistenta pripravnika na fakultetu. Ali:
       - Svestan sam da odavde ne mogu ništa da napravim u oblasti nauke. Zato planiram da odem u Japan. Nagrada će pokriti deo troškova putovanja, a u Japanu ću da se snalazim, da radim, pošto nemam stipendiju.
       Ipak, Niko namerava da se vrati u zemlju:
       - Moram da se vratim. Lepo je to inostranstvo, ali ovde su ljudi koji su vam prirasli za srce.
      
       D.L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu