NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Braniti Tita od neistina

(“Gde nestade Božić Bata”, NIN br. 2715)

      
      
       U pismu NIN-u rečeno je i ovo o Titu: “... svuda će vam se keziti lik austrougarskog kaplara, svuda će vam se keziti avet antisrbizma...”. U odgovoru na ovu šovinističku, antikomunističku floskulu iskazanu cinizmom, želim kazati neke činjenice vezane za Titov život i odbranu njegove časti:
       Prvo, da je Tito bio austrougarski kaplar, opšte je poznato, ali karikirati tu činjenicu, praviti od toga maliciozne kritike, zaista je neljudski. Kao i to što je bio Hrvat iz Zagorja. Naravno, i to što je bio komunista, vođa komunista (“... samo su antikomunisti gori od komunista...”, reče bivši i poznati disident proganjan od komunističkog režima, sada predsjednik Češke Republike, Vaclav Havel).
       Drugo, početkom ustanka naroda naše kršne Like, davne 1941. godine, prisjetih se jednog manjeg zbora u selu Krbavica (bivša općina Titova Korenica - “Titova” izbrisali su “martićevci” a prihvatili “tuđmanovci”) kad nam je održao kraći govor vođa ustanka i narodni heroj Marko Orešković Krntija: Braćo Srbi, pa jeste li vi Srbi, ako jeste zašto dozvoljavate ustaškim zločincima, Pavelićevim kriminalcima, pjandurama... da vas ubijaju i u jame bacaju...” Nažalost, u selu Gornje Očijevo (između Drvara i Srba, oktobra 1941. godine, četnici ubiše Marka Oreškovića. I tako, to, Marko i Tito, kao Hrvati, podigoše ustanak kod Srba i drugih naroda bivše nam Juge. I sve tako do konačne pobjede u velikom antifašističkom oslobodilačkom ratu.
       Treće, na jednom vrlo značajnom skupu Hitlerovih glavešina, maja 1944. godine, kojim je rukovodio lično gaulajter Himler, o Titu je rekao i slijedeće (približno): taj Tito naš je veliki neprijatelj, on nam nanosi velike gubitke, on je veliki vojskovođa, odličan vojni komandant, ja bih bio jako zadovoljan da mi imamo tuce takvih komandanata kao što je Tito.
       Četvrto, bivši predsjednik vlade Velike Britanije, g. Vinston Čerčil, u britanskom Parlamentu 22. 2. 1944. godine, između ostalog, reče i ovo “... Čitav pokret je dobio svoj pečat i oblik... Oko ovih herojskih snaga i u okviru njih razvio se jedan nacionalni i objedinjujući pokret. Komunisti imaju tu čast da su njegovi pokretači... U maršalu Titu partizani su našli istaknutog vođu koji se proslavio u borbi za slobodu... (Vinston Čerčil -”Drugi svetski rat”, Tom V, str. 454, izdanje “Prosveta” Beograd).
       Peto, nedavno je za predsjednika najveće južnoameričke države - Brazila izabran Injacio da Silva, radnik, metalac i aktivni sindikalac. Kao i Tito, od metalca do vođe naroda Jugoslavije i maršala.
       Šesto, i konac djelo krasi: na sahrani maršala Tita, maja 1980. godine, bilo je prisutno oko 120 predstavnika država i vlada iz gotovo cijelog svijeta. Do tada, nije zabilježeno da je bilo prisutno više državnika na sahrani jednog predsjednika.
      
       DANE DMITRAŠINOVIĆ,
       Sarajevo, BiH, inače porjeklom od Titove Korenice


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu