NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koga pritiska vlada?

Od pisanih medija dnevnik “Danas” i nedeljnik “Vreme” kritični su prema novoj vladi, a nedeljnik NIN i Radio B92 ostali su spremni na konfrontacije

      Na Bi-Bi-Sijevom sajtu 5. februara se pojavila lična karta nove državne zajednice Srbije i Crne Gore. Pored informacija o polunezavisnim državama Srbiji i Crnoj Gori i Kosovu koje je “defakto međunarodni protektorat ali legalno ostaje deo Srbije”, dao je Bi-Bi-Si i medijsku sliku ove zajednice posle oktobarskih promena (www.bbc.co.uk/Europe/Country_Profile:Serbia and Montenegro).
       Tako, Bi-Bi-Si podseća da su promene unutar srpskih medija počele nešto pre Miloševićevog pada, oktobra 2000, ali su naglo ubrzane na sam dan njegovog odlaska sa vlasti. Kada je jednom postalo jasno da će Milošević biti smenjen, mediji žure da objave promene i razotkriju prošlost.
       Radio-televizija Srbije, Miloševićev glasnik, zapaljena je, a urednici ove kuće su sklonjeni. Ime televizije je privremeno promenjeno u “Novi RTS”, imenovani su novi urednici.
       Slično se dogodilo i u drugim medijima.
       Bivši promiloševićevski mediji oslobodili su se političke cenzure i provere. Oni koji su krvavo branili svoju nezavisnost nastavili su da izveštavaju mnogo iscrpnije nego mediji koji su samo, prosto, promenili stranu.
       Od pisanih medija dnevnik “Danas” i nedeljnik “Vreme” su kritični prema novoj vladi, a nedeljnik NIN i Radio B92 ostali su spremni na konfrontacije.
       Određenu dozu samocenzure zamenio je pritisak vlade.
       Nekih 500 radio-stanica i 200 TV kanala emituje se u Srbiji a oko 90 odsto njih je zabavnog karaktera, bez vesti. Većinu onih preostalih kontrolišu razne vladine ili političke grupe, kaže Bi-Bi-Si.
       Na Kosovu, posle 45 godina komunizma i 10 godina represije iz Beograda, albanski novinari su se vratili na posao juna 1999. u nadi da će, za početak, moći bar slobodno da rade.
       Kakogod, poslovne, kriminalne i političke grupe, u svojim postojećim i nastajućim interesima, u slobodnoj štampi su videle samo potencijalnu pretnju njihovoj moći i profitima. Oni su se koristili zastrašivanjem, i implicitno i eksplicitno, ne bi li ućutkali novinare.
       U Crnoj Gori mediji su uživali veću slobodu od Srbije poslednjih godina Miloševićeve moći, značajno doprinoseći pokretanju javnih rasprava i formiranju javnog mnjenja...
       Bi-Bi-Si još objašnjava da nova zajednica na Balkanu sa deset i po miliona stanovnika i Beogradom kao glavnim gradom ima dva glavna jezika, srpski i crnogorski, hrišćanstvo kao glavnu religiju, a Internet odrednica joj je i dalje: .yu...
      
       Z. L.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu