NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srbijanski eho

I Crna Gora nije uspela da izabere predsednika, čime se definitivno približila sestrinskoj Srbiji

      U državnoj zajednici Srbija i Crne Gora zajedničko je to što ni Srbija ni Crna Gora, nemaju predsednika. Kada u zemlji u kojoj najvažnija sporedna stvar nije fudbal nego politika, na izbore izađe 47,2 odsto birača, ne može se govoriti samo o procentu već i o jasnom političkom stavu onih koji su glasali, i verovatno, još jasnijoj poruci onih koji to nisu učinili. Glasovi su raspoređeni tako da skoro da nema poraženih i nezadovoljnih. Najzadovoljanija je svakako opozicija, koja je izbore uspešno bojkotovala. Federalisti u Crnoj Gori danas mirnije spavaju jer, prema njihovom mišljenju, izborni rezultati govore da independista u Crnoj Gori ima manje od 50 odsto, tj. nedovoljno za ostvarivanje zaprećene nezavisnosti. I pozicija je zadovoljna; izbori su iz njihovog ugla gledanja pokazali da, kandidat DPS-SDP-a, Filip Vujanović, nema konkurenta koji bi ga mogao ugroziti u trci za predsednički mandat.
       Iako je na ovonedeljne izbore izašlo nešto više glasača nego u prvom krugu, odnos između predsedničkih kandidata ostao je nepromenjen. Najviše glasova dobio je Filip Vujanović oko 81,5 odsto, ali to je, prema dosadašnjim rezultatima oko 2 000 glasova manje nego u prvoj rundi. S druge strane, drugoplasirani, independista manje političke snage, Dragan Hajduković osvojio je 2 000 glasova više i svoj izborni rezultat podigao na sedam odsto osvojenih glasova. Najzanimljiviji je “uzlet” Partije prirodnog zakona i Mila Radulovića koji je osvojio 3 394 glasa i četvrto mesto u predsedničkoj trci, odmah iza mlađahnog radikala Aleksandra Vasiljevića.
      
       Pljevaljska pošta
       Iako izgledaju prilično jasni, izborni rezultati podložni su različitim tumačenjima. Tako, dok jedni ukazuju na to da je Vujanović osvojio manje glasova nego u prvom krugu, Vujanović opaža da je to 11 000 glasova više nego što je na parlamentarnim izborima osvojila koalicija koju predstavlja. Ako bi čovek sudio po naslovnim stranama ovdašnjih novina, jedva da bi mogao da bude načisto šta se na izborima zaista dogodilo. Prorežimski orijentisana “Publika” u naslovu pobedničkog prizvuka objavljuje “Vujanović ostaje v.d. predsednika Crne Gore”, dok je prema opozicionom “Danu” “kuća i dalje bez domaćina”.
       Ozbiljan upitnik na okolnosti u kojima su se odvijali ovi izbori stavljen je čestim upozorenjima opozicije da vlast ucenjuje građane da izađu na glasanje ne bi li se ispunio cenzus. Najozbiljniji udarac demokratskom okruženju zadala je afera “pljevaljska pošta”, kojom se zabavio i OEBS, a koja se završila rezultatom: pojeo vuk magarca. Po rečima Nikolaja Vulčanova, šefa kancelarije OEBS-a u Podgorici, tvrdnja da je upravnica pošte u Pljevljima napravila spisak ljudi koji nisu izašli na glasanje, potkrepljena je originalom poslatog faksa.
       - Naše kolege su razgovarale sa tom gospođom i ona je porekla da je potpis na dokumentu njen, objašnjava Vulčanov i dodaje da niko, ni tužilac ni upravnica pošte, ni posednici originalnog dopisa, nisu pokrenuli proces pred sudskim vlastima, koje su nadležne da o tome odluče.
       Prelomni trenutak u odnosu OEBS-a prema upornim upozorenjima opozicione koalicije da je vlast vršila pritisak na birače i na ranijim izborima, bila je izjava Mladena Vukčevića iz DPS-a. Vukčević je naime javno stavljao do znanja zaposlenima u državnoj upravi da su obavezni da glasaju.
       - Takvu izjavu nikad ranije nismo čuli i to je direktna potvrda mnogih tvrdnji koje su ranije izrečene, ali su bile nepotkrepljene. Takve slučajeve treba prijaviti sudu, smatra Vulčanov.
       Sličan gaf dogodio se, prema tvrdnjama ovdašnjih medija, kada je neko iz izbornog štaba DPS-a, na dan izbora, pozvao telefonom Dragišu Pešića da ga opomene da glasa, verujući pri tom da se obraća nekom drugom Pešiću.
       - Kakav je rezultat imao pritisak na birače da glasaju, vidi se iz broja glasova koje su dobili joginski letači. Ko je morao da glasa glasao je za najluđeg kandidata na spisku. Ima sela koja su pružila tako dosledan otpor da je na glasanje izašlo samo dvoje ljudi. Jedan je glasao za Vujanovića, a onaj drugi je posao obavio tako da mu je listić bio nevažeći, objašnjava naš izvor iz jednog od biračkih odbora.
      
       Promena zakona
       Sledeća izborna runda biće po mnogo čemu drugačija od ove poslednje. Jedno od retkih pitanja oko kojih se u Crnoj Gori slažu i pozicija i opozicija i nevladine organizacije jeste nužnost izmene izbornog zakona. Glasački cenzus od 50 odsto plus jedan birač zadržan je samo u Ukrajini, Kazahstanu i Srbiji i Crnoj Gori.
       - Srpska narodna stranka će podržati u parlamentu izmenu zakona o ukidanju cenzusa, kaže predsednik Izvršnog odbora SNS Andrija Mandić. “SNS će podržati sve ono što je evropski standard, a prema tim standardima za izbor predsednika u prvom krugu nije potreban cenzus”, dodaje Mandić.
       Ipak, vladajuća koalicija u svojim reformskim namerama ide korak dalje. Novak Kilibarda, predsednik Narodne sloge i Miodrag Vuković, član Predsedništva DPS-a, zalažu se za to da parlament bira predsednika Republike. S obzirom na to da DPS - SDP koalicija ima apsolutnu većinu u parlamentu, takvo rešenje lišilo bi ih mnogih glavobolja i neizvesnosti neposredne narodne volje.
       Novi izbori ne mogu se održati pre isteka 60 dana, niti posle 100 dana od dana održavanja prethodnih. Kao predsednik Skupštine, raspisuje ih Filip Vujanović, ali za tu obavezu nije zakonom utvrđen rok. Neizvesno je da li će Vujanović postupiti po ugledu na Natašu Mićić, pa sačekati sa izborima do donošenja nove zakonske regulative, ili će požuriti da se ponovo oproba u izbornoj trci. Ako se odluči za prvu varijantu, pružiće sebi šansu da se ne takmiči protiv cenzusa, ali će i opoziciji dati više vremena da imenuje svog kandidata, konsoliduje se i pripremi predsedničku kampanju. Ako izbore raspiše pre ukidanja cenzusa, Vujanović rizikuje još jednu Pirovu pobedu, ali pruža manji prostor opoziciji za politički manevar. Ta okolnost čini datum održavanja novih izbora još neizvesnijim jer se Vujanović našao pred dilemom poput one: ako uzmeš pokajaćeš se, ako ne uzmeš pokajaćeš se. Kako stoje stvari, v.d. predsednika nalazi se u predizbornom tamnom vilajetu.
      
       SIMONIDA KORDIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu