NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ko su kućevlasnici

Mihalj Kertes treba da u republički budžet uplati 188.000 evra po osnovu ekstra profita

      Tokom devedesetih godina prošlog veka na Dedinje su se, u kuće izuzete iz Fonda “Diposa”, preselili mnogi zaslužni pojedinci bivšeg režima. Među njima su i Zlatan Peručić, bivši direktor “Beobanke”, koji se uselio u kuću od 400 kvadratnih metara u Maglajskoj ulici. Posle Vesti Televizije B92, u kojima je emitovan i prilog u kome se pominje ova vila, ovoj televiziji se javila Peručićeva supruga s objašnjenjem da im kuća nije poklonjena, već da su je pošteno kupili od jednog privatnog lica.
       Senti Milenkoviću, telohranitelju Slobodana Miloševića pripala je polovina kuće u Šekspirovoj od 155 kvadrata, dok je bratu najpoznatijeg haškog pritvorenika Borislavu Miloševiću predato gotovo dva puta veće zdanje u Kačaničkoj ulici. Prve komšije na Dedinju su nekadašnji šef SDB-a Jovica Stanišić (316 m2) i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić (309 m2). Istina, Lilić je, kako piše u izveštaju inspekcije, prilikom otkupa petosobnog stana u Ulici Vasilija Gaćeše na Dedinju, dao u zamenu jedan stan od 74 kvadrata i drugi od 21 kvadrata, dok je Stanišiću kasnije utvrđen porez na ekstraimovinu u iznosu od 138 000 evra. Ekstraporez je razrezan i Mihalju Kertesu, bivšem direktoru Savezne uprave carina, za kuću od 290 kvadrata u beogradskom Diplomatskom naselju. Kertesov doprinos republičkom budžetu po ovom osnovu trebalo bi da bude oko 188 000 evra. Prema podacima koje je prošle godine saopštio republički ministar građevine Dragoslav Šumarac, i Stanišić i Kertes platili su po trećinu duga.
       U izveštaju inspekcije navodi se da je iz Fonda “Diposa” izuzeta i kuća od 168 kvadrata u Ulici Milovana Marinkovića i predata Dušanu i Nadeždi Papić. U toj kući je sada smeštena privatna ginekološka klinika “Papić”.
       Na meti funkcionera bivšeg režima nije bilo samo Dedinje, već i lokacije u najstrožem centru Beograda. Tako je, prema izveštaju inspekcije, kuća od 500 kvadratnih metara u Dositejevoj ulici, takođe iz Fonda “Diposa”, 1996. godine predata “ASI banci”, na čijem je čelu bio nekadašnji visoki funkcioner JUL-a Nebojša Maljković. Danas je u ovoj kući sedište turističke agencije “Metropoliten glob turs”, čiji je osnivač bila upravo Maljkovićeva “ASI banka”. U izveštaju inspekcije piše i da je ovoj banci 1997. godine predata i vila od 476 kvadratnih metara u Bulevaru mira.
       Među kućevlasnicima našao se i bivši savezni ministar sporta Zoran Bingulac, kome je iz Fonda “Diposa” predata kuća od 198 kvadrata u Šumatovačkoj ulici u Beogradu.
       Članovi Komisije Savezne vlade za stambena pitanja, kojom je predsedavao Zoran Vujović, očigledno su čuli za izreku da je i Bog prvo sebi bradu skrojio, pa nisu bili škrti kad su sebi dodeljivali stanove. Tako je Milisav Milenković, generalni sekretar Savezne skupštine i član Komisije za stambena pitanja, dobio jula 2000. godine, kao “dodatnu stambenu jedinicu” dvosoban stan od 63 kvadratna metra na Dorćolu, iako mu je 1995. godine već dodeljen stan od 57 kvadrata u Molerovoj ulici na Vračaru, koji je i otkupio. Drugom članu stambene komisije, generalnom sekretaru SMIP-a Danilu Pantoviću (sa svega devet godina radnog staža) dodeljen je stan u izgradnji od 149 kvadrata kod Hrama Svetog Save, s tim da vrati stan od 70 kvadrata u Ulici Strahinjića bana. I generalni sekretar bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića Goran Milinović, takođe član Komisije, nije zapostavljen. Njemu je pripao stan od 53 kvadrata u centru Beograda, koji je, kako piše u izveštaju, izuzet iz Fonda “Diposa”.
       Protiv dvojice bivših predsednika Komisije savezne vlade za stambena pitanja - Jugoslava Kostića i Zorana Vujovića podnete su krivične prijave. Vujović je sebi u vreme dok je bio na čelu Stambene komisije, dodelio stan u Kursulinoj ulici u Beogradu od 127 kvadrata, a prećutao je, kako je objasnio Zoran Živković, da osim kuće u Staroj Pazovi, ima i dvoiposoban stan u Novom Beogradu.
       Predsedniku Veća republika Savezne skupštine Srđi Božoviću, u julu 2000. godine Komisija je dodelila u zakup na neodređeno vreme stan od 115 kvadrata u centru Beograda, umesto ranije dodeljenog od 63 kvadrata. Božoviću je dodeljen stan iz Fonda Diplomatsko-stambenog preduzeća, iako, kako piše u izveštaju inspekcije, nisu postojali podaci o njegovoj stambenoj situaciji. Još uvek aktuelnom saveznom premijeru Dragiši Pešiću pripao je stan od 84 kvadrata u najstrožem centru Beograda, dok je Radovan Matović, nekadašnji generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova, dobio čak dva stana ukupne površine 254 kvadratna metra i garažu u centru prestonice. Među njima je i Danilo Vuksanović, bivši potpredsednik Savezne vlade, a sada ambasador, kome je dodeljen stan u najužem centru Beograda od 65 kvadratnih metara, iako se u izveštaju Savezne inspekcije navodi da u Podgorici već poseduje stan od 200 kvadrata.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu