NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Raskid s tradicijom

Radnu grupu za pripremu zakona o visokom školstvu napustio je dr Sima Avramović kome su zasmetali metod i brzina dugo očekivanih reformi univerziteta. Dr Srbijanka Turajlić smatra da je dosta sedenja i pričanja kako “sad nije vreme”

      Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Sima Avramović podneo je ostavku na mesto člana Radne grupe za pripremu zakona o visokom školstvu. U tekstu ostavke napisao je da nije spreman da daljim učešćem u Radnoj grupi, a bez realne mogućnosti da nešto suštinski promeni, daje legitimitet ovako neozbiljnom poduhvatu. Kaže da se njime ukidaju sve vrednosti akademskog obrazovanja razvijanog kod nas 165 godina.
       - Naši fakulteti su do sada omogućavali odlično opšte i profesionalno obrazovanje, doduše uz malo praktičnog rada (što svakako treba menjati), a sada se ide u drugu krajnost, u šuvarizaciju visokog školstva tj. u isuviše uskogrudo obrazovanje. Mi sada rušimo sve ono što postoji bez realnog sagledavanja moguće implementacije novih rešenja. Smatram da je trebalo ići sporijim i sigurnijim putem, a ne da odmah posegnemo za radikalnim i brzopletim rešenjima. Jer, ako odsečemo glavu kokoške i nakalemimo na ćurku ne možemo očekivati pozitivan rezultat. Ovako će se razoriti tkivo državnih univerziteta i omogućiti nekontrolisano bujanje privatnih fakulteta sumnjivog kvaliteta. Preti nam sudbina Rumunije, koja ima 70 i Ukrajine koja ima 138 univerziteta. Istovremeno, snažnom centralizacijom državni fakulteti gube pravni subjektivitet i ekonomski se razvlašćuju. Na sve to dolazi svemoćni rektor, koji lako može biti instrumentalizovan od izvršne vlasti.
       Pomoćnik ministra prosvete i sporta dr Srbijanka Turajlić kaže da boljitak u ovoj zemlji možemo očekivati samo ako radimo, a ne samo sedimo i govorimo da sad nije vreme. Ona kaže da se zakon radi već dve godine, da u njegovoj izradi učestvuju svi univerziteti i da samim tim nikakve priče o brzopletosti ne mogu da stoje, baš kao i one o radikalnosti jer, kaže, ne menja se sistem preko noći, već se samo menja pravni okvir koji će se postepeno puniti narednih četiri, pet godina. O optužbama da se raskida sa tradicijom i daje primat privatnim univerzitetima gospođa Turajlić kaže za NIN:
       - Teško je reći šta je tradicija univerziteta koji se toliko menjao tokom istorije. Ono što je činjenica je da dve trećine upisanih studenata nikad ne završi fakultet, a da oni koji završe studiraju, u proseku, dvostruko duže nego što je to predviđeno. Te parametre mi želimo da promenimo i ako neko to doživljava kao tradiciju onda mogu da kažem da raskidamo sa tradicijom. Mi smo svesni da naš univerzitet ima kvalitet i to ćemo, nadam se, zadržati, ali smo takođe svesni da je prosek studiranja izuzetno loš i to želimo da promenimo. Što se tiče navodnog favorizovanja privatnih univerziteta, mogu da kažem da nijedan element zakona ne daje primat nikome. I privatni i državni univerziteti biće podvrgnuti rigoroznoj kontroli nezavisne agencije za akreditaciju i ko pokaže kvalitet taj će opstati.
      
       G.P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu