NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nema feminizma

Radmila Hrustanović

      U organizaciji Grupe za ravnopravnost polova Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a u okviru projekta “Povezivanje gradonačelnica”, u Beogradu je održan prvi susret gradonačelnica na nivou Srbije i Crne Gore. Osim Beograda, žene su na čelu Gradišta, Jagodine, Odžaka, Nikšića i Budve.
       Svrha projekta je unapređenje liderskih veština gradonačelnica u jugiostočnoj Evropi i stvaranje njihovih regionalnih mreža. Domaćica susreta, Radmila Hrustanović kaže za NIN:
       - Cilj je povećati vidljivost gradonačelnica i osnažiti ih u ulozi političkih vođa, posebno kad sutra u Srbiji i Crnoj Gori budu organizovani neposredni izbori za gradonačelnike. Vrlo je važno da se povežemo, posebno ako imamo sličan jezik, kulturu, istoriju. Svi želimo poboljšanje uslova života u našim lokalnim sredinama. Za sada imamo tri projekta koja će finansirati Pakt za stabilnost.
       Nego, ima li u ovoj priči mnogo, malo ili nimalo feminizma?
       - Nema feminizma. Mi smo političarke i imamo obavezu da zastupamo interese biračkog tela. U Srbiji jedva deset odsto žena i manje - politički odlučuje. To je nesrazmerno zastupljenosti žena u biračkom telu i time moramo da se pozabavimo. Šira zajednica treba da shvati da žene i muškarci mogu isto, da moraju da imaju iste mogućnosti. Verujem da će se stvoriti takav ambijent sa poboljšanjem ekonomske i svake druge sigurnosti.
      
       I.P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu