NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Što se grbo rodi...

(“Država bez cilja”, NIN br. 2719)

      
      
      
       “Što se grbo rodi, vreme ne ispravi” - ovako je, još u 19. veku, narodnim jezikom govorio naš vrsni pravnik Valtazar Bogišić, smatrajući da “što je s početka nezakonito, to vremenom samim zakonito ne postaje”.
       Da li mi se čini, ili ova izreka ima veze sa Ustavnom poveljom novoformirane državne zajednice Srbije i Crne Gore. Elem, deset godina smo živeli u SR Jugoslaviji, čiji je Ustav iz 1992. godine bio rezultat dogovora Socijalističke partije Srbije i Demokratske partije socijalista, tadašnjih vladajućih stranaka u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj najviši pravni akt SRJ predviđao je federalno-konfederalno uređenje države, i kao takav bio je često na meti opozicije.
       Nažalost, upravo oni koji su bili najveći kritičari Ustava SRJ iz 1992. godine, na sličan način su doneli Ustavnu povelju i stvorili novu državu.
       Ustavna povelja treba da ima podršku većine građana Srbije i Crne Gore. Svoju snagu, ovaj najviši akt treba da zasniva na većinskoj podršci građana jedne i druge republike. Zbog toga, u situaciji kada u Crnoj Gori oko polovine građana teži nezavisnoj državi, a u Srbiji preko 70 odsto građana smatra da Srbija treba da bude samostalna, prvi korak u izgradnji nove države trebalo je da bude referendum! Pozitivan odgovor većine građana jedne i druge države na referendumsko pitanje - “Da li ste za zajedničku državu?”, bio bi temelj nove države. U suprotnom, bilo bi jasno da građani nisu za zajedništvo i uštedeli bismo silno vreme (o novcu da ne govorim) koje nam je, u ovom trenutku, potrebno kao hleb nasušni.
       Nova država i Ustavna povelja kao najviši pravni akt, stvorene su bez podrške većine građana jedne i druge republike, dok je Ustavna komisija, često radeći u nepotpunom sastavu i donoseći odluke preglasavanjem, iznedrila rešenja koja ne postoje ni u jednom ustavu na svetu. I takav “čudan proizvod srpsko-crnogorske demokratije” usvojen je, između ostalog, u nelegitimnoj Narodnoj skupštini Republike Srbije, kada državne institucije u Srbiji gotovo da ne postoje, i u situaciji kada nijedna od država-članica nema predsednika Republike. Imajući sve ovo u vidu, ne treba biti prorok pa predvideti da će ovaj naš novostvoreni “državni brod” otploviti pravo u istoriju! Jer, ili će Srbija i Crna Gora za tri godine krenuti različitim putevima, kao dve nezavisne države, ili će neki novi, nacionalno i državno svesni i odgovorni politički činioci u obe republike, stvoriti zajedničku državu na zdravim temeljima, koju će odlikovati legitimitet i legalitet, vladavina prava i, pre svega, poverenje građana!
      
       ALEKSANDAR DAVIDOVIĆ,
       Valjevo


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu