NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Kabare

      
       Prošle subote Teatar na Terazijama vratio se na svoja velika vrata na staru adresu - Terazije 29. Ali ne na svoju veliku scenu, već u foaje. Otvoren je kabare. Time je ansambl iskazao nadu i čvrsto uverenje da dolazi dan (ili noć) kada će ponovo zaigrati na velikoj sceni.
       Kabare se rodio u Francuskoj u vreme “vikenda istorije”, na razmeđi 19. i 20. veka. Prvi kabare na svetu otvoren je 18. novembra 1881. godine u Parizu u ulici Rošešoar 84 u prostorijama stare pošte pod nazivom “Crna mačka”. Za vreme Napoleona Trećeg podrumi Latinskog kvarta postali su mesto gde su se pevali bezobrazni kupleti, pričali masni vicevi i slale satirične oštrice u pravcu vlasti.
       Za više od sto godina kabare je postao popularan u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj i Mađarskoj. Svugde je dobijao svoje nacionalne karakteristike. Dok je u Parizu kabare sve više postajao literarni kabare, u Nemačkoj i u srednjoj Evropi kabare se iskristalisao u mesto najoštrije političke satire. Što se više zaoštravala društvena kriza, srednjoevropski kabare je postajao sve oštriji. A sredstva su bile i ostale šansone, skečevi, songovi, kupleti, parodije, uz obaveznog duhovitog konferansijea.
       Tradicija političkog kabarea u Budimpešti bila je tako jaka da su kabarei opstali i za vreme Hortija i Rakošija. Mađarski kabaretisti pre Prvog rata i posle Drugog svetskog rata, veoma često pripadnici tamošnjeg jevrejskog življa, našli su pravu meru da “lanu” i da ostanu nekažnjeni.
       Pojam kabarea naročito je popularisao istoimeni film Boba Fosa iz 1972. godine sa izvanrednom Lajzom Mineli u glavnoj ulozi.
       Poreklo reči kabare ima više tumačenja. Najčešće se navodi da francuska reč cabaret, već 1275. godine zabeležena u značenju krčme, potiče od reči cabre ili u deminutivu camberete iz oblasti Pikardije, koja opet seže do srednjovekovne holandske reči cabret istog značenja - krčma.
       Neki etimolozi smatraju da reč kabare potiče od španske sintagme caba retta, šarena zdela, dakle opet nešto vezano za kuhinju i krčmu gde je kabare ponikao.
       Jedan nemački istoričar kabarea nazvao je ovu malu formu “muzom sa oštrim zubima”.
      
       JOVAN ĆIRILOV


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu