NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kreativno besan

Igor Kolarov

      
       Pesnik Igor Kolarov dobitnik je ovogodišnje nagrade “Politikinog zabavnika” za najbolje delo namenjeno deci. Roman “Agi i Ema” se na duhovit način bavi ozbiljnim temama, jer, kako smatra Igor, decu više ne treba zamajavati i predstavljati im život ružičastim. O tome da li je roman uopšte pisan za decu i šta mu znači ovo priznanje Kolarov kaže:
       - Pisao sam za sebe. Prilikom pisanja ne treba imati u vidu čitalačku publiku. Krajnja svrha treba da je istinitost pisca prema samom sebi, a dečija literatura se sama po sebi profiliše. Čuo sam da je dečak koga književnost nije zanimala, najmlađi sin Muharema Pervića, pročitavši roman sam napisao dobru priču. To je za mene najveće priznanje.
       Igor smatra da u našoj savremenoj književnosti za decu postoje tri vrste pisaca: prvu čine oni koji pišu kako misle da bi se dopalo deci, drugu - oni koji na njih gledaju kao na potrošače, a o trećoj - kaže:
       - Najvažnija vrsta, u kojoj bih voleo da sam i ja, jesu oni koji pišu iz entuzijazma, zbog vizije. Ali ko za njih mari?
       Zbog toga sam besan,ali se ne usuđujem da pričam o tome, jer imam loša iskustva ne u dodiru sa kulturnom nego političkom realnošću. Ipak, besan sam kreativno i ne bih sve ovo pričao da ne volim svoju zemlju.
      
       D. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu