NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Nedovoljan odjek

      
       (Specijalni dodatak “Brisanje memorije”, NIN br. 2715) Mislim da ste vi u NIN-u reagovali na pravi način. Treba u domaćoj i svetskoj javnosti probuditi savest za sve što se dešava na Kosmetu, jer šutnja znači odobravanje, a to je stanje koje vlada kod naših političara, javnosti - domaće, strane.
       Pomalo sam razočaran, tužan, što se malo ili nikako nije dalo prostora u informativnim programima na TV. Istina Studio B je povodom izlaska specijalnog dodatka “Brisanje memorije” tome posvetio pažnju u emisiji “Utisak nedelje”. Javnost je obaveštena preko vašeg novinara, koji je bio gost emisije, da će to biti prevedeno na engleski, radi upoznavanja svetske javnosti.
       Možda specijalnom dodatku nedostaje prilog o uništavanju srpskih groblja. Taj podatak je veoma važan, jer pokazuje tendenciju brisanja postojanja Srba na Kosmetu u prvoj polovini dvadesetog veka.
       Nažalost, aktuelna vlast za sve zlo ovog sveta u pokrajini osuđuje Srbe, upravo kako to radi i “međunarodna zajednica”.
       U specijalnom dodatku “Brisanje memorije” mnoge ličnosti su pokušale da osvetle problem uništavanja spomenika kulture. Na ovom se svakako ne sme zaustaviti. Moraju se uključiti svi ljudi dobre volje, intelektualci.
       Takođe bilo bi dobro stupiti u kontakt sa Švajcarcem, etnologom svetskog glasa Francom Veberom, koji je inače predsednik svetske fondacije “Franc Veber”. On je pred samu agresiju boravio u nekoliko navrata na Kosmetu, obišao kulturne spomenike i ostao ugodno iznenađen njihovom lepotom. Jedan je od retkih koji je svetske moćnike upozorio na posledice bombardovanja kulturnih vrednosti Kosmeta. Njegova pomoć svakako bi nam dobrodošla u ovom trenutku.
       Treba uključiti i dijasporu. Nužno je prozvati Unesko, Unmik, kao odgovorne za uništavanje kulturnih dobara Kosmeta. Grčka je u EU preuzela ulogu predsedavajućeg, to treba iskoristiti.
      
       MILAN VASILJEVIĆ,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu