NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Rat na Internetu

      
       Pre oružanih akcija u Iraku počeo je rat na Internetu. Kako objavljuje sajt http://www.medialens.org mediji zemalja koje su za rat već su počeli sa pripremanjem stanovništva, naročito iz SAD i Velike Britanije. Međutim on-line novine, ako ne pripadaju glavnim medijima, i veb-logovi ne kriju istinu, ma kako je oni videli.
       Kao što se i pretpostavljalo, glavni medijski rat će se voditi na Internetu. Londonski “Gardijan” je uveo specijalni veb-log posvećen Iraku http://www.guardian.co.uk/weblog . Njega posećuju ljudi koji su protiv rata u Iraku. On predstavlja i vodič kroz antiratne veb-sajtove.
       Neki od tih sajtova su uspostavljeni pre više godina, a neki, kao http://www.indymedia.org pre nekoliko dana. Postoje i sajtovi kao što je http://www.poetsagainstthewar.org sa serijom elektronskih knjiga u pdf. formatu koje se mogu skinuti i štampati ili http://www.waketheworld.org na kom se nalaze antiratni posteri i na koji možete poslati svoj poster ukoliko ga napravite.
       Uredništvo “Gardijana” su pitali zašto nemaju i vodič za proratne sajtove, međutim oni željni rata su upućeni na Internet pretraživače koji će im dati obilje linkova samo ako ukucaju “war” i “Iraq”.
       Za razliku od rata u Zalivu kad je CNN imao ekskluzivno pravo da ga jedini snima i posmatra (cenzuriše i komentariše), eventualni, predstojeći rat u Iraku biće “dostupan” velikom broju blogera. Već je bombardovanje Jugoslavije bilo svakodnevno praćeno na vebu, a otad je prošlo četiri godine i broj korisnika Interneta se povećao više od deset puta, a broj blogera više od sto puta.
       Sada se očekuje da ništa ne može ‘izmaći’ Internetu i da će rat biti “pod prismotrom” svakog prosečnog korisnika Interneta. Očekuje se i porast broja antiratnih foruma i povećanje IRC (Internet relay chat) i ICQ (I seek džou) saobraćaja.
       Očekuje se, međutim, da će Amerikanci i Britanci, kao najveće sile u Iraku i na Internetu, ometati ovaj “saobraćaj”. Kao i da će filovati Internet raznim lažnim sadržajima, dezinformacijama i propagandom.
       Predstojeći sukob biće potpuni informativni rat - koji je već počeo. Počeli su napadi na malobrojne iračke servere, a saobraćaj Interneta u Iraku je zatrpan spamovima u e-mail porukama. Odgovor Sadama Huseina je bio da zatvori saobraćaj Interneta. Kao i prošli put kada je bombardovan Irak, jedina moguća komunikacija je bila preko teleksa, komunikacione mašine koju većina današnjih novinara nije ni videla niti ima pojma kako se njome rukuje ako redakcije uopšte poseduju neki ispravan i ako pošte još daju brojeve.
       Međutim, gomile novinara će “okružiti” Irak ako im ne bude dozvoljeno da uđu. Ostaće neki prenosivi kompjuter i u Iraku sa satelitskom vezom, hiljade vojnika, mornara, vazduhoplovaca javljaće se e-mail-om kućama i slati svoje priče. Sve što se može uključiti (na baterije) javljaće se. Rat će početi i završiti se na Mreži.Džems der Deren, direktor InfoTechWarPeace, projekta sa Univerziteta Braun u Sjedinjenim Državama, kaže da je danas potrebno manje novca i tehničkog znanja da bi se sakupile i poslale informacije, ali, ipak, opšta “pismenost” korisnika Interneta (u smislu razlikovanja šuma od informacije) nije rasla uporedo sa eksplozijom informacija. Malo je onih koji mogu proveriti odakle dolaze informacije kako bi mogli poverovati u njihovu verodostojnost. Informacije o ratu biće dostupne samo onima sa tehnološkim znanjem - a kako će ih oni deliti...?
      
       M. DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu