NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Korisnici se udružuju

      
       Zbog monopola “Telekoma” interesi provajdera trenutno se umnogome poklapaju sa interesima građana. Marković ističe da će potreba za ovakvom organizacijom postojati i posle ukidanja monopola
       U Beogradu će se 20. marta održati Osnivačka skupština udruženja korisnika telekomunikacija. Prema rečima Slobodana Markovića, predsednika Centra za razvoj Interneta, koji je predložio osnivanje ovog udruženja, cilj je da organizovanjem korisnika Interneta omogući njegovo dalje širenje i unapređenje u Srbiji.
       “Mi nemamo ništa protiv ‘Telekoma’ ali činjenica je da on u ovakvom stanju ne može da omogući razvoj Interneta. Kad se kaže da u Srbiji danas ima 500 000 telefonskih dvojnika to ne zvuči strašno ali mi nemamo deset miliona telefonskih priključaka već oko dva i po miliona,što znači da oko petina korisnika koji imaju dvojne linije ne može na pravi način da koristi Internet”, kaže Marković.
       Marković je svestan da monopol koji ima “Telekom” doprinosi ovakvom stanju ali i da se uprkos njemu dosta toga može učiniti.
       “Nedostatak komunikacija između vlade i ‘Telekoma’ kao jedinog operatera i korisnika telekomunikacionih usluga. Korisnici su najnezadovoljniji, što je i normalno jer mnogi od njih žive od poslova koji su vezani za Internet i ova situacija ih ugrožava. Namesto da se ratuje saopštenjima, kao dosad, mnogo je bolje sesti za sto i pregovarati.”
       Buduće udruženje imaće dve vrste članova - pravna i fizička lica. Pravna lica plaćaće članarinu koja će biti viša od one koju će plaćati građani i iz nje će se finansirati rad udruženja, koje je neprofitna organizacija, dok će građani svojim prisustvom i brojnošću u udruženju njegovim odlukama davati potrebnu težinu.
       Zbog monopola “Telekoma” interesi provajdera trenutno se umnogome poklapaju sa interesima građana. Marković ističe da će potreba za ovakvom organizacijom postojati i posle ukidanja monopola.
       “Sve evropske zemlje imaju ovakva udruženja. Naš cilj nije puko ukidanje monopola posle kojeg će zavladati zakon džungle. U zemljama EU je monopol državnih operatera ukidan postupno, najverovatnije će tako biti i kod nas i tokom tog procesa treba da se čuje mišljenje svih zaintersovanih, dakle i korisnika.”
       Kao neke od problema koje će udruženje pokušati da reši odmah po svom osnivanju Marković navodi: pomoć korisnicima čije žalbe odeljenje za pritužbe “Telekoma” nikako ne rešava, izmena zakonske regulative po kojoj u regulatornom telu za komunikacije nije predviđeno mesto za korisnike telekomunikacionih usluga, ujednačavanje telefonske tarife na celom području Beograda, omogućavanje provajderima da za svoje potrebe zakupe najkvalitetnije linije i još mnogo, mnogo toga.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu