NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ziki - kapiten

Najveća muka svih selektora, bez obzira na to koji je sport u pitanju, uvek je - koga od igrača izabrati. Nenad Zimonjić, novi selektor Srbije i Crne Gore, imaće muku više - kako odoleti iskušenju da sebe ne gurne u prvi plan

      Nedavnom odlukom Izvršnog odbora TS SCG, Zimonjić je postavljen na mesto selektora u Devis kupu, iako je u 27. godini i dalje i te kako aktivan igrač i na turnirskom i na reprezentativnom planu.
       - Iz iskustva znam da igrači na treningu najbolje osete ko je u kakvoj formi - kaže Zimonjić. - Meni kao selektoru najvažnije biće da pobedimo, a ko će to uraditi na terenu, potpuno je u drugom planu.
      
       Kao 46. teniser sveta u dublu i 721. u singlu, ne isključuje sebe ni iz jedne kombinacije.
       - Najteže će mi biti ako budem u situaciji da igram drugi singl. Sedenje na klupi je veoma naporno, pogotovo na suncu i to može da bude opasno. Međutim, ne bi mi bilo prvi put, jer sam često bodrio druge sa tribina, pa posle izlazio na teren.
      
       Bio je u prvoj reprezentaciji SRJ, sada je prvi selektor SCG. Zimonjić je na svojoj koži osetio sve promene koje su potresle naš beli sport - “plavi” su od velesile Devis kupa (tri polufinala za pet godina) postali trećeligaši - a sada želi da sa njim u glavnoj ulozi započne povratak ka vrhu.
       - Mi imamo ekipu za Prvu grupu i uveren sam da već ove godine to možemo i da ostvarimo. Sa svim reprezentacijama u našoj konkurenciji smo bar jednaki, protiv svakoga imamo u najgorem slučaju 50:50 šanse. U mojoj karijeri tri puta smo već mogli da pređemo u viši rang takmičenja, ali iz raznih razloga nismo. Imamo mladu i perspektivnu ekipu, možemo dobro da igramo na svim podlogama
      
       Jedan od Zimonjićevih aduta biće musketarski duh.
       - Želim da stvorim pozitivnu atmosferu, da se svako od igrača uvek rado odazove pozivu za reprezentaciju. Biću u stalnom kontaktu sa svima. Između nas mora da postoji maksimalno poverenje i komunikacija. Selektor mora da zna kako ko od igrača razmišlja, koliko je spreman. Sve ih dovoljno dobro poznajem i mogu da ocenim koliko ko može da pruži.
      
       Zimonjić je izbor Bobe Živojinovića, našeg legendarnog tenisera, čiji su uspesi u temelju kulta Devis kupa kod nas. Novi selektor je imao peh da na nekoliko poslednjih mečeva zbog povreda bude vođa navijača, ali i sreću da ga u toj ulozi primeti Živojinović. Boba je zapazio sa koliko smisla Zimonjić savetuje saigrače na terenu i shvatio da mu treba dati šansu da stane za kormilo reprezentacije.
       - Uvek sam želeo da jednog dana radim ovaj posao, ali nisam očekivao da će mi se ta želja ovako brzo ostvariti - iskreno priznaje Zimonjić. - Od Bobe očekujem veliku pomoć u svakom pogledu. Već smo se dogovorili da bude na svim mečevima reprezentacije. On je prava legenda ovog takmičenja jer je u Devis kupu uvek postizao bolje rezultate nego na turnirima.
      
       Nekada mnogo popularnije rešenje, funkcija igrač-selektor gotovo da je nestala iz Devis kupa u iole jačim reprezentacijama. Ipak, zahvaljujući slučajnosti, Zimonjić je imao koga da pita za savet iz prakse.
       - Goran Ivanišević je na tri meča hrvatske reprezentacije, pre izbora Nikole Pilića za selektora, obavljao baš ovakvu ulogu - kaže Zimonjić koji je sa vimbldonskim šampionom iz 2001. odličan prijatelj.
       - Uvek je igrao prvu partiju i kaže da je pauza od 20 minuta između mečeva dovoljna da se osveži i normalno obavi selektorski zadatak u drugom duelu. Rekao mi je da se u pauzama okretao prema ostalim igračima kako bi se u razgovoru opustio.
       Prvi ispit novi kormilar “plavog” teniskog broda imaće već od 4. do 6. aprila protiv Obale Slonovače u Beogradu. Nadamo se da se neće nasukati već na prvom putovanju, već da će cena slonovače tih dana pasti na svetskoj berzi.
      
       VOJISLAV VELIČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu