NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Uvod u neizvesnost

      Užasnut sam ovim događajem, jer uvodi u nove probleme i neizvesnosti, i povećava opštu nestabilnost. Kao zastupnici procesa stabilizacije, ne možemo se nikako složiti sa terorizmom, koji je kao metod neprihvatljiv u jednom civilizovanom društvu.
       Posebno sam potresen i ličnom tragedijom premijera, odnosno njegove porodice.
       DEJAN MEDAKOVIĆ
      
       Najinteligentniji i najpreduzimljiviji političar
       Kao i svi ljudi, kada sam čuo ovu vest, bio sam šokiran. Iako je u pitanju šok, iako je u pitanju iznenađenje, moram da priznam da ovo što se desilo nije neočekivano. U zemlji u kojoj nisu rasvetljena tolika strašna ubistva, ovakve strahote ne mogu biti neočekivane. Zlo koje se oglasilo, nije se danas oglasilo prvi put. Njegovo korenje je duboko, a ništa nije urađeno da se ono počupa.
       Da je 6. oktobra 2000. urađeno ono što je moralo biti urađeno, ne bismo imali ovakav 12. mart 2003. Mislim da je kriminal i politički kriminal opasno potcenjen. I deci je moralo biti jasno šta je značio upad onog kamiona u kolonu automobila predsednika Vlade Srbije. Samo nije bilo jasno policajcima i sudijama. Sada se obelodanilo ko stvarno vlada Srbijom.
       Postoje i kolateralni korisnici ove nesreće. Oni koji su koliko juče bacali drvlje i kamenje na Zorana Đinđića oglasili su se kao prve narikače. Takvi licemeri su opasni isto onoliko koliko i počinioci ovog nedela.
       Zoran Đinđić je bio najinteligentniji i najpreduzimljiviji političar na našoj političkoj sceni. To je bilo utoliko vidljivije što je ta scena prepuna lidera stranaka bez stranaka, prepuna demagoga, trgovaca i političkih manekena.
       Ako nas ovo ne probudi i ne otrezni, ne znam čemu se možemo nadati.
       U ovom trenutku najviše mislim o Đinđićevoj ženi i deci.
       LjUBOMIR SIMOVIĆ
      
       Svi smo krivi
       Šta da kažem? Očajan sam. Ovo nije nikako smelo da se dogodi. Svaka reč je velika odgovornost, a toliko reči je palo na tog čoveka, da je to bilo neizdržljivo. Ne može politika da se vodi tako sebično. Neko mora da izgubi glavu.
       Ne mogu nikoga da krivim, ali svi smo krivi. Zašto ne zaustavimo te proklete ljude koji stalno govore “ne valja, ne valja”. Pa neka ućute jednom i neka sačekaju da se nešto uradi.
       Evo došao je kraj. Kraj onima što su bili nezadovoljni. Valjda su sada zadovoljni.
       LJUBA TADIĆ
      
       Obeležio društveno zlo
       Ovaj stravični zločin pokazuje, paradoksalno, da je premijer Đinđić bio na pravom putu, da je bio jedan od retkih, ako ne i jedini političar u ovoj zemlji, koji je tačno fiksirao glavno društveno zlo - razne paramilitarne i mafijaške strukture. Da se sa tom borbom počelo ranije, možda do ovog zločina ne bi ni došlo.
       Strašna je spoznaja, da u ovoj zemlji, po svemu sudeći, osumnjičeni za ratne zločine imaju bolju zaštitu od legitimno izabranog demokratskog premijera!
       Želim iskreno da verujem da smo u ovom trenutku apsolutno svi jedinstveni u beskompromisnoj osudi i gnušanju nad ovim stravičnim zločinom.
       IVAN MEDENICA
      
       Nema iznenađenja
       Moja reakcija je slična onoj koju je osetila većina građana ove zemlje. Hoću da kažem da sam bio šokiran kada sam čuo da je premijer najpre ranjen, a potom podlegao prostrelnim ranama. Potvrđuje se ono što znamo toliko dugo: ma koliko surovo zvučalo ovo što ću sada reći, to nije iznenađenje da je tako nešto moguće da se dogodi u zemlji u kojoj vlada elementarno bezakonje i u kojoj toliko dugo postoji neosporna veza između kriminala i državnih vrhova.
       Sada će sigurno biti brojnih spekulacija ko je to i zbog čega učinio, ali kada čovek pogleda sve mogućnosti, najlogičnije je zaključiti da to nije ubistvo motivisano razlozima ideološke prirode, već finansijske i poslovne prirode, i to u mafijaškom smislu.
       VLADIMIR ARSENIJEVIĆ
      
       Sve smo to znali
       To što se dogodilo sa premijerom je užasna stvar i govori da mi živimo u državi koja nije prava ni pravna država. To je kao Teksas, ili Kolumbija, u najgorem smislu te reči. Sve smo već ranije znali, za taj kriminal oko nas, a ništa se nije preduzelo.
       Veoma mi je žao, u stvari očajan sam zbog ubistva premijera Đinđića.
       BORA ĐORĐEVIĆ
      
       Šok i uzbuđenje
       Moja prva reakcija je da nemam komentar na takav događaj. Zaista sam šokirana i emotivno uzbuđena da bih mogla bilo šta da vam kažem.
       BILJANA SRBLJANOVIĆ
      
       Nemoć pred užasom
       Šta reći? Šta reći nad ovim užasom? Zaista nemam reči kojima bih iskazao ono što osećam.
       BOBA ŽIVOJINOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu