NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Posvađani kandidati

Iako još nisu ni zvanično predloženi kandidati za predsednika stranke, u Socijaldemokratskoj partiji već je jasno da će oko izbora - “leteti perje”

      Ujedinjujući se u Socijaldemokratsku partiju (SDP), Socijaldemokratska unija i Socijaldemokratija Slobodana Orlića obavezale su se da će na kongresu ujedinjenja izabrati predsednika, jedanaest članova Predsedništva i sto dvadeset članova Glavnog odbora nove stranke. Iako još zvanično nisu objavljene kandidature za predsednika SDP (zasad se pominju Slobodan Orlić, Žarko Korać i Branko Pavlović), u javnosti se već “digla prašina”. Branko Pavlović, neformalni kandidat za predsednika SDP-a, kaže za NIN:
       - Kandidovaću se za predsednika, jer na političkoj sceni nema opcije koja bi na promišljen način vodila ekonomsku politiku. Ovde postoje demagozi, ili poludemagozi. Ozbiljnih ljudi nema. A problem unutar SDP-a - postoji. Postoje i političke razlike između Koraća i mene.
       Mi ćemo stvarati opciju doslednu socijaldemokratiji. Grupacija iza Slobodana Orlića pokušava da, grubo rečeno, “napakuje izborni proces”. Ja neću da budem u partiji koja se služi nedemokratskim metodama unutar partije. Sumnjivo mi je kada kažu da postoji 80 opštinskih odbora, kada ne možete da dobijete uvid u opštinske spiskove pre nego se zaključi taj spisak. Za pola sata broj navodnih članova se povećava za 50 odsto. Ako nastave ovako, neću ni ići na taj kongres.
       Na pitanje ko je mu ozbiljniji protivkandidat, Žarko Korać ili Slobodan Orlić, Pavlović kaže:
       - Orlić i nije protivkandidat, jer niko mi nije objasnio njegovu političku opciju. Opciju SDP-a pokriva Korać, a Orlić je nema. A funkcija predsednika jeste važna, jer šta je DSS bez Koštunice, šta je Demokratska alternativa bez Čovića. Nažalost, građani se određuju prema predsedniku, ne prema partijskom programu.
       Aktuelni kopredsednik SDP-a Slobodan Orlić nije želeo da komentariše optužbe koje je na njeov račun izrekao Branko Pavlović.
       - Biće saopšteno ko su kandidati za predsednika stranke nakon što svaki potencijalni kandidat podnese izjavu da je spreman da bude predsednik i dobije podršku osam opštinskih odbora, ili pismenu podršku dvesta članova. To će se znati 15. marta. Ne želim da druge kandidate dovodim u neravnopravan položaj time što će se tri ličnosti eksponirati u javnosti.
       Orlić nas je uputio na portparola SDP-a, Ljiljanu Nestorović, koja je objasnila u čemu je suština spora:
       - Statut naše stranke je najdemokratskiji u Srbiji, čak dopušta formiranje frakcija unutar stranke. Čini mi se da kolega Pavlović ima ambiciju da se predstavi kao lider partije koja nikad nije bila, niti će biti, liderska. Funkcija predsednika je protokolarna. Sve odluke donosi jedanaest članova Predsedništva. U svakom trenutku, baš svako može da proveri koliko ima odbora, koliko članova... Problem je nastao onda kada je gospodin Pavlović zatražio da fotokopira za sebe, na disk, tu bazu podataka, a svima je jasno da je to vrlo osetljivo, podložno zloupotrebama.
       Strahuju li onda od rascepa Socijaldemokratske partije, baš pred kongres ujedinjenja? Nestorović tvrdi:
       - SDP neće pretrpeti ozbiljne posledice, čak i ako neko napusti stranku. Demokratska procedura izbora u stranci garantuje da nema nameštanja. U najgoroj varijanti, posledica (ne)izbora može biti napuštanje stranke. Zaključite sami o čemu je reč ako se neko kandiduje za predsednika, prihvatajući sva pravila, a zatim, zbog neizbora, odluči da napusti stranku. Kolegu Pavlovića vrlo uvažavam, ali to što radi, nije u interesu stranke.
      
       D. LAKIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu