NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Korak po korak

Kengo Naganuma
Satoši Higašinakagava

       Životnu sredinu Srbije (čije uređenje predstavlja još jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju) već dve nedelje “uređuju” i Japanci Kengo Naganuma (34) i Satoši Higašinakagava (34). U Beograd su došli na poziv Ministarstva za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine, a posao im je da pomažu našim inspektorima i naprave banku podataka o opasnim materijama. Rezultat njihovog rada biće vidljiv krajem aprila, s izveštajem o tome šta je sve neophodno da bi prirodna sredina Srbije bila barem nalik onoj koju nalažu svetski standardi. U Ministarstvu se nadaju da će posle toga uslediti još jedna dobit - finansijska, kako bi se izveštaj japanskih stručnjaka i realizovao.
       Naganuma i Higašinakagava inače rade za privatnu kompaniju Nippon koei, kao konsultanti. Obojica žive blizu Tokija (Higašinakagava: “Živim u jednom industrijskom mestu, kao što je kod vas Pančevo”.). Posao u Beogradu, pak, obezbedila im je Japanska agencija za internacionalnu saradnju (JICA). Za Kenga je poseta Srbiji ostvarenje želje (čak je, kaže, pročitao “malu knjigu” o ovom podneblju). Obojica se ovde osećaju prijatno budući da su upoznali “mnogo dobroćudnih ljudi”, koji im svesrdno pomažu u poslu (uglas, i uz smeh, izgovaraju i prve reči na srpskom: “kako ste”, “hvala vam”). Kengo kaže i da je, po molbi Ministarstva, JICA odlučila da pošalje “eksperte kao što smo mi”.
       Vrlo brzo po dolasku, zaključili su da postoji veliki problem u zaštiti prirodne okoline u Srbiji. Kao primer, Satoši navodi Pančevo (petrohemijsku industriju) i Zaječar. U tim mestima je, objašnjava, i pored svih napora domaćih stručnjaka, situacija jednostavno - loša. Kengo se ubacuje u priču, tvrdeći da u Srbiji, ipak, nije sve tako crno:
       - Vi imate eksperte. Oni su sposobni i prodorni. Na internacionalnim susretima, vaši stručnjaci često razmenjuju informacije sa stranim eksperima, tako da se vidi da vam znanje ne nedostaje. Ali, iako imate stručnjake, to često nije dovoljno da rešite problem. Veliki problem je - novac.
       Japanci,međutim, veruju da nisu sve lađe potopljene. Kažu, ako budemo sarađivali, većinu problema rešićemo kad-tad. Satoši je siguran da “program zaštite životne sredine u Srbiji mora da se rešava postepeno - korak po korak”.
      
       D.M.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu