NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Blaćenje naroda

      
       Članovi i prijatelji Društva arhitekata i inženjera Srba iz Južne Kalifornije sa gnušanjem su pročitali intervju arhitekte Bogdana Bogdanovića u sarajevskoj “Slobodnoj Bosni”.
       Nekad dvorski arhitekta, koji je uz blagoslov Josipa Broza prekrio bivšu Jugoslaviju Potenkinovim spomenicima, nazvao je svoje zemljake, koji iz političkih ili ekonomskih razloga žive van svoje otadžbine, “barabama”.
       On je doslovno rekao: “Srpsku emigraciju predstavljaju barabe. Niti su oni stvarni intelektualci niti su pametni Srbi. Oni čine vrlo malu uslugu srpskom narodu... Srpska emigracija nije dala blistave intelektualce... nema velike pameti u srpskoj emigraciji.”
       O kakvim to “barabama” govori bivši beogradski gradonačelnik, najbolji je primer naš član inženjer Hrista Stamenković koji je ove godine predložen za Nobelovu nagradu zbog otkrivanja novih zakona u prirodi.
       Poznato je da je grupa Srba-inženjera učestvovala u Apolo programu. Da ne pominjemo veliki broj profesora, naučnika i uspelih poslovnih ljudi koji časno žive i rade van svoje rodne grude.
       Istina, iz intervjua saznajemo da je i Bogdan Bogdanović nagrađen nekom evropskom nagradom zbog slugeranjskog blaćenja svojih zemljaka.
       PS: Baraba na jevrejskom jeziku znači: razbojnik; mangup; lopov.
       (Rečnik stranih reči dr Bratoljuba Klaića, 1951)
      
       VLADA KULMATICKI,
       Los Anđeles


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu