NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Čudovišta nisu fikcija

(“Neodgovorne etikete”, NIN br. 2724; “Izmišljena čudovišta”, NIN br. 2724)

      Odgovaram najpre kolegi Brdaru. Veoma je zanimljivo da mi pored ličnih i stručnih diskvalifikacija, opisujući me kao ekscesnu ličnost - preti i sudom. Moram da kažem da mi je u dugogodišnjoj javnoj delatnosti ovo prva pretnja sudom, koja se neočekivano završava pozivom “da ćutimo i trpimo”! To je neobično za onoga ko preti sudom i ukazuje na ambivalentnost. Pored toga, to pokazuje koliko je Hegel bio u pravu kada je napisao da je “pocepana čarapa bolja od zakrpljene”. Ali, ova pretnja izstovremeno pokazuje da kao “filozof” Brdar ne prihvata razliku u mišljenju, iako je ova razlika mišljenje samo. Zato mu moje ponašanje izgleda bolesno, budući da ja razgovaram i sa onima sa kojima se ne slažem. Za ovo jednoumno mišljenje svako drugačije mišljenje je eksces i treba ga nasilno ukloniti.
       To je taj olovni pogled iz Beograda, o kome sam pisao. Iskreno mi je žao što je Brdar napisao ideološku, a ne filozofsku knjigu o postmoderni. Ona je, u osnovi, zamišljena kao neuspela parodija koja je, u stvari, paroksizam, odnosno, ideološki spor između “Pametnjakovića”, što je očigledno sinonim za postmodernistu ili zapadnjaka i “Junaka”, odnosno, Srbina, otvoreno rečeno. Ideološka netrpeljivost među njima ovde je tako velika da filozofija i postmoderna jedna drugoj poručuju: “Ti si ja! Dakle, ti si đubre!”(str. 64) Toliko o lepoti i dubini Brdarevog stila.
       Na strani 141. ovog nagrađenog dela (i mnogim drugim) Brdar odašilje svoju olovnu poruku Zapadu: “Pod dejstvom zapadne diskurzivno-medijske kibernetike, sa svakim prepuštanjem njegovoj sili fetišizma i inercije, imamo utisak da živimo u pisoaru; a uz nešto kritičkog samoosvešćivanja, da Zapad po nama i nad nama, svojom politikom i diskursom, sprovodi primordijalne radnje koje funkcionalno odgovaraju (doslovnoj) upotrebi pisoara. Ovo naročito može da uvidi i shvati onaj ko živi u Srbiji i Beogradu”, zaključuje Brdar.
       Antoniću odgovaram samo jednom rečenicom. Pisao sam o slabostima, ili kako ih nazivate - čudovištima. Ali, oni, nažalost, nisu fikcija. To su čudovišta koja ubijaju.
      
       NENAD DAKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu