NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Optužba i odbrana

“Sve što je rečeno, rečeno je iz dubokog poštovanja prema pokojnom premijeru...”

      Četiri dana posle sahrane ubijenog premijera Zorana Đinđića Vlada Republike Srbije uputila je prigovor Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Navodno, mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije, u Hramu Svetog Save, na opelu, održao je neprimeren i neočekivan govor!
       Vladu su očigledno naljutili mitropolitovi prekori međunarodnoj zajednici.
       U zvaničnom saopštenju iz Nemanjine 11 naglašava se da je govor bio iznenađenje, kako za predstavnike Vlade Republike Srbije, tako i za članove porodice. Govor koji je ličio na saopštavanje političkih stavova uvredio je porodicu i prijatelje ubijenog dr Zorana Đinđića.
       Srpska pravoslavna crkva kaže, međutim, da je to bila uobičajena “beseda nad upokojenim hrišćaninom”.
       Glavni akter priče, visokopreosvećeni gospodin Amfilohije, kloneći se opširnih rasprava, rekao je za NIN:
       - To je nepotrebno komentarisati, jer vlada nije zasedala i nije mi jasno na osnovu čega su novine objavile takvu informaciju. Sve što je rečeno, rečeno je iz dubokog poštovanja prema pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću i njegovoj porodici. Mudrome je i to dovoljno, a onome drugome ne vredi objašnjavati!
       Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva (zvaničnim saopštenjem) rekavši da je sa zadovoljstvom prihvatila “isključivu želju porodice Đinđić i predlog vlade da se opelo tragično preminulom premijeru održi u Spomen-hramu Svetog Save, za koji se pokojnik toliko zalagao”. Premijer je sahranjen kao hrišćanin, a beseda bogoslužitelja je sastavni deo opela. Nikada i nigde nije bilo reči o tome da su govori predviđeni samo na grobnome mestu. I niko u Crkvi o tome nije obavešten, a vlada sada tvrdi da jeste.
       Iznenađenje crkvenih ljudi, naglašava se iz SPC, uvećava se činjenicom da “u današnjoj vladi ima ljudi koji dobro znaju i šta je opelo i šta je pravoslavno bogosluženje uopšte”.
       Nema nikakve sumnje: crkveni oci sada su povređeni tvrdnjom iz vlade da je govornik, nastupajući u ime Crkve i u svoje ime - iako je izrazio najdublje poštovanje prema ličnosti pokojnika i prema njegovoj porodici - navodno uvredio tu istu porodicu.
       “Jasno je”, stoji u saopštenju, “kome može da zasmeta dovođenje ove žrtve u vezu sa svim ostalim nevinim žrtvama, ili kome može da zasmeta besednikova osuda svakog rata, koja se nikako ne uklapa u floskulu o tobožnjoj ratnohuškačkoj psihologiji SPC. Ali, potpuno je nejasno kako sve to može da zasmeta jednoj Vladi Srbije, uz to demokratskoj i otvorenoj za evropski kodeks vrednosti i za evropski model odnosa Crkva - država. Apostol Pavle nas podseća: Čistima je sve čisto, a nečistima i nevernima ništa nije čisto nego je nečist i njihov um i savest. Polazeći od te istine SPC sumnja da je poređenje najveće žrtve koju je za dobro otadžbine podneo pokojni Zoran Đinđić sa nevinim žrtvama kao što su bile Milica Rajić i Marica Milić i kao što su to danas nevina deca u Iraku, moglo ikoga da uvredi, osim verovatno, one koji ne proizvode žrtve, već poneku kolateralnu, što će reći usputnu ili uzgrednu štetu.”
       Dakle, na obe strane su izgovorene i napisane teške reči. Ostaje nejasno kako je Informativna služba Vlade Srbije saznala da je porodica pokojnog premijera uvređena. Pitali smo o tome njene službenike i - do zaključenja lista - nismo dobili odgovor.
       Jedan hrišćanin kaže da bi samo pokojni premijer umeo da relativizuje ovaj spor i da smiri strasti upotrebom neke anegdote koja bi ostala za pamćenje.
      
       NAĐA ANDREJEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu