NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pravljenje presedana?

Lično ću se založiti za rešenje koje će biti kompleksno

      Iako u Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda svakodnevno pristižu predlozi o tome koje bi ulice trebalo da ponesu ime pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, konačan broj svih predloga javnosti ne sme da bude saopšten. Uz izvinjenje i molbu da se uvaži ova procedura, u Skupštini grada kažu da će to pravilo važiti dok Komisija koja se bavi promenom naziva ulica “ne završi svoj posao”.
       Kako se očekuje, Komisija bi trebalo da zaseda u toku ove nedelje. Tada će biti odlučeno i da li će biti napravljen “istorijski presedan” - da li će neka od beogradskih ulica uskoro poneti ime ubijenog premijera, bez obzira na to, što nije prošlo dve godine od njegove smrti, što je jedan od principa kada je u pitanju dodela naziva ulica po znamenitim ličnostima. A, sudeći po izjavi Gorice Mojović, člana gradske vlade za kulturu, prema čijem mišljenju “ovo pravilo dozvoljava izuzetke”, verovatno je da će biti napravljen presedan.
      
       Mileta Prodanović, predsednik Komisije, o procesu imenovanja ulice kaže:
       - Prema pravilniku koji je na snazi već više od 10 godina sam proces imenovanja trgova ili ulica jeste trostepen. Komisija treba da sasluša najširi spektar inicijativa lokalnih zajednica, stručnih i umetničkih udruženja i pojedinaca, da na neki način formuliše taj predlog i uputi ga Ministarstvu za lokalnu samoupravu na odobrenje. Konačnu odluku, naravno, donose izabrani predstavnici naroda, to jest, odbor Skupštine grada. Svi, naravno, znaju da je već do sada upućeno mnogo predloga pojedinaca i različitih organizacija o tome da se neke od ulica i trgova nazovu po tragično preminulom premijeru Srbije dr Zoranu Đinđiću. Komisija će se sastati u najkraćem mogućem roku i razmotriti te predloge.
      
       Šta vi mislite o postojećim predlozima?
       - Moje lično mišljenje možda u ovoj situaciji nije važno. Treba reći da je Komisija ipak jedno široko telo i da njen predsednik mora imati u vidu stavove svih onih koji je čine. Lično ću se založiti za rešenje koje će biti kompleksno, savremeno i u duhu evropske vizije koju je u ovu, kriminalom i zločinom prožetu sredinu, unosio naš premijer.
       Budući da se od svih tragedija koje su u modernoj istoriji zadesile srpski narod ovaj atentat može uporediti sa ubistvom kneza Mihaila Obrenovića, koji je u svom vremenu video dalje i pokušavao da pobedi tragičnu entropiju i konzervativnost tadašnje Srbije, smatram da se na neki način mora izvršiti simboličko povezivanje te dve ličnosti, pa ako hoćete i na nivou memorijala.
      
       Po toj analogiji i dr Zoran Đinđić bi trebalo da dobije spomenik.
       - Naravno, ali to ne podrazumeva da predlog za spomenik Zoranu Đinđiću bude konjanička figura, pa čak ni figura - ja ga vidim kao jednu nenametljivu, ali prisutnu formu koja će na najbolji način, u vizuelnom smislu, ovaplotiti viziju srpskog premijera. Budući da je Zoran Đinđić po svojoj dinamici i sistemom vrednosti koji je unosio u ovo društvo bio prava ličnost sa kojom je Srbija ušla u treći milenijum i ličnost koja nas je izvela na stazu koja vodi ka Evropi, verujem da bi baš taj evropski prostor, uključujući i našu sredinu, morao da bude polje sa kojeg bi se prikupila rešenja za spomenik u duhu ovog vremena.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu