NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zaobiđena Grocka

(“Peštanska mustra”, NIN br. 2720)

      Čitajući Nacrt GP Beograda do 2021. godine i karte date u prilogu u “Politici” od 7. marta, može se jasno videti da se granica Generalnog plana prema istoku, odnosno prema Grockoj, završava na granici KO Zaklopača, 20 km od centra Beograda, a 8 km od Grocke. Postavlja se pitanje, šta je rukovodilo autore GP da tu postave granicu, kojim razlozima i kriterijumima su se rukovodili? Znači li to da i dalje opština Grocka služi samo toliko i onoliko koliko je potrebno da zadovolji potrebe užeg dela Beograda? Samo onda i onoliko da Vinčancima, Leštancima i stanovnicima Kaluđerice smesti dve ekološke bombe - deponiju smeća i Nuklearni institut “Vinča”.
       Ako se ovo prethodno može oceniti i kao deo emocija, navešću i sledeće:
       U Nacrtu Generalnog plana vidno mesto, sa pravom, zauzima razvoj turističke privrede Beograda. U sklopu tog razvoja posebno mesto se, s pravom, daje rekama Savi i posebno Dunavu. U jednom delu nacrta GP kaže se da se tretira 120 km obala ovih reka, a u daljem tekstu se govori o razvoju obala u neposrednoj blizini Beograda i verovatno je tu sabrana i desna obala Dunava nizvodno od Beograda do granice GP. Iz toga proizilazi, a na karti je jasno da GP ne obuhvata 20 km najatraktivnije obale Dunava uzvodno i nizvodno od Ivanovačkog Dunavca i sam Ivanovački Dunavac, što sve čini jedinstvenu akvatoriju. Posebna priča je Gročanska ada i još dve ade u njenoj blizini. Kada se zabode vrh šestara u beogradsko Terazije i opiše krug prečnika 30 km, ne postoji u tom krugu atraktivnije i zahvalnije područje za razvoj turizma od područja Grocke.
       Da podsetim: Grocka je na 28 km od Beograda, njene obale i Gročanska ada su netaknute i neugrožene. GP nautički i drugi turizam gura pet km uzvodno i nizvodno od Beograda čineći neverovatnu gužvu kao da će Beograđani i njihovi gosti u 21. veku samo pešice i lakim metroom ići na reke. Zaboravljaju da na Adi Ciganliji u letnjoj sezoni boravi i do 300 000 ljudi! Gde i kako oni obavljaju neophodne potrebe na tri km kvadratnih ade i Savskom jezeru, verovatno niko nema odgovor. A Gročanska ada i obale uzvodno i nizvodno od Grocke stoje puste i zovu Beograđane.
       Ohrabrujuće je na lokaciji Belo brdo u Vinči konačno rehabilitovati vinčansko arheološko nalazište, biser i evropski pojam neolita. Ipak, to je samo jedan nedovoljan pokušaj da se obala Dunava valorizuje kako to zaslužuje.
       Konačno, verujem da ove primedbe zaslužuju odgovor nadležnih i kompetentnih autora GP jer ako i nisam u pravu, ja sam samo dobronamerni građanin beogradske opštine Grocka.
      
       VOJISLAV MALEŠEVIĆ,
       Grocka


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu