NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Izlazak iz telefonske govornice

Prva konferencija za štampu Muzičke redakcije Trećeg programa najavila je ciklus emisija “Ka idealu tonskog iskaza”

      Gostujući jednom prilikom na televiziji, Ivana Trišić, urednik muzičke redakcije Trećeg programa Radio Beograda ispričala je da joj kolege u šali govore da njen program samo zauzima frekvenciju i da bi sve svoje slušaoce mogla da okupi u jednoj telefonskoj govornici i tamo im pušta ploče.
       Otvarajući pres-konferenciju muzičke redakcije Trećeg programa Radio Beograda (ovo je prva, otkad redakcija postoji), Ivana Trišić je rekla da se na ovaj korak odlučila gledajući kako se oko zvezda naše supkulture diže prašina čak i kada su u zatvoru.
       Ivana Trišić najavila je novi ciklus emisija o klavirskoj muzici “Ka idealu tonskog iskaza”. Koncepcija ovog ciklusa nastala je na osnovu sličnih emisija koje je Ivana Trišić slušala u Engleskoj i Francuskoj a koje su imale za cilj da istraže mogućost interpretacije muzičkog dela.
       “Nikada nisam mislila da će takve emisije biti moguće kod nas dok nisam srela Nenada Radića. Slušala sam ga kako drži predavanje učenicima muzičkih škola u kojima je do srži analizirao svaki takt Skarlatijeve klavirske sonate. Deca su ga netremice slušala iako je predavanje trajalo tri sata i tada sam odlučila da pokušamo da to izvedemo na radiju”, objasnila je Ivana Trišić.
       Pijanista Nenad Radić će tokom sledeća dva meseca nedeljom u 21.30 časova za slušaoce Trećeg programa analizirati klavirske sonate Skarlatija, Betovena, Mocarta, Šopena i Skrjabina. Radić kaže da je dela i kompozitore birao po njihovoj univerzalnosti sa željom da izbegne hermetičnost i elitizam želeći da emisije može da prati “svako ko ima sluha i duha”.
       “Moj cilj nije bio da analizom dela pokažem jedini način na koji se delo može izvoditi, jer to nije moguće. Velikani svetske muzike stvorili su dela koja se mogu svirati na razne načine i u tome je njihova veličina. U ovim emisijama ja sam pokušao da ukažem na put kojim treba ići da bi se pronašla ta idealna interpretacija i taj put, to traganje, je najvažnije. Moj cilj nije bilo dosezanje ideala već put ka njemu”, rekao je Radić.
       Na kraju svake emisije slušaoci Trećeg programa moći će da čuju Radićevu interpretaciju sonate koju je tokom emisije analizirao.
      
       VLADAN STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu