NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Duvanski tenderi u petak

      Agencija za privatizaciju Republike Srbije održala je između dve srede dve aukcije na kojima je prodato 70 odsto društvenog kapitala u 21 preduzeću i za budžet Republike Srbije zarađeno oko 269 miliona dinara. Na prvoj aukciji u Beogradu najviša cena postignuta je za kapital beogradskog hotela “Turist” za koji je Blažo Čabarkapa platio 85 miliona dinara. Na drugoj aukciji u Novom Sadu, Zoltan Vidal je za “šljunkaru” iz Bele Crkve platio 40 miliona dinara.
      
       Akcijski fond Republike Srbije prodao je između dve srede na Beogradskoj berzi svoj udeo u četiri preduzeća. Za 10 odsto modne konfekcije “Alkroj” iz Alibunara slovenačka firma “Elkroj” iz Mozirja platila je 1 342 299 dinara. “Alkroj”, čija je akcija tokom ove aukcije poskupela za 206,35 odsto, bio je ranije pogon “Elkroja”. Beogradska Nova banka A.D. kupila je, posle višečasovne aukcije, 40 odsto beogradskog “Jugoleka” za 66 622 500 dinara. Za 40 odsto beogradskog preduzeća “Kompresor” beogradska “Štampakomerc Megatabak” platila je 52 279 640 dinara. Vasilije Mićić je za 61 781 337 dinara kupio 21,61 odsto preduzeća “Putevi” iz Užica. Mićić je i pre ove kupovine bio vlasnik 40 odsto ovog preduzeća. Između dve srede Akcijski fond je za budžet Republike Srbije zaradio oko 182 miliona dinara. Suprotno očekivanjima, u utorak nije bilo zainteresovanih kupaca za akcije preduzeća “Duvan” A. D. iz Beograda, kao ni za akcije “Nišauta” iz portfelja Akcijskog fonda. Za 16. april Akcijski fond je oglasio prodaju svog udela u preduzećima “Impa” iz Zemuna (40,48 %), “Metalija komerc” iz Čačka (40,03 %) i “Omega” iz Mola (7,30 %).
      
       Na Beogradskoj berzi se između dve srede trgovalo i akcijama malih akcionara u 20 firmi. Oko 4,38 odsto akcija ribnjaka “Vršački ritovi” kupio je za 1 475 100 dinara konzorcijum tri firme: “Ferum d.o.o.” iz Vršca, “Lovac ko” iz Beograda i “Smaril d.o.o.” iz Beograda. Ovaj konzorcijum kupio je i akcije “Ritova” ponuđene tokom prethodnih pet aukcija. Oko 2,82 odsto akcija Rudnika nemetala “Valjevo” kupila je za 63 900 dinara beogradska firma “MI d.o.o.”. Beogradska kompanija Delta kupila je simboličnih 100 akcija Fabrike biskvita “Jafa” iz Crvenke po ceni koja je pala za 19,96 odsto. S ranijim kupovinama, Delta je vlasnik 40 odsto akcija firme “Jafa”. Društvo sa ograničenom odgovornošću “Kolubara d.o.o.” kupilo je za 1 390 900 dinara 12,12 odsto akcija firme “Zidar” iz Surdulice.
      
       Na tender za prodaju firme “Gas beton” (Vreoci) javila su se dva kupca: nemačka firma “Itong” i konzorcijum tri domaće firme: “Sent Majkl enterprajsiz”, “Luka Bar” i “Energoprojekt industrija”. Tender je zatvoren 19. marta, a vrednovanje ponuda vrši se u roku od mesec dana.
       Agencija za privatizaciju Republike Srbije objavila je tender za prodaju Beogradske pekarske industrije. Pisani zahtevi za kupovinu tenderske dokumentacije podnose se do 25. aprila 2003. godine.
      
       Tender za prodaju Duvanske industrije Niš i Duvanske industrije Vranje biće objavljen u petak 4. aprila.      
      
Za policiju još novca

Vlada Republike Srbije utvrdila je Zakon o rebalansu republičkog budžeta i rashode Ministarstva unutrašnjih poslova za ovu godinu povećala za još 1,6 milijardu dinara.
       “Do povećanja budžeta policije došlo je pre svega zbog prebacivanja nadležnosti savezne policije na republički nivo i povećanja broja zaposlenih u MUP-u za oko 700 ljudi, zatim zbog angažovanja na terenu, podrške akcijama MUP-a, kupovine potrebne opreme, popravke nekih objekata i rešavanja stambenih pitanja”, rekao je za NIN srpski ministar finansija Božidar Đelić. U rebalansiranom srpskom budžetu, troškovi Vojske Srbije i Crne Gore biće tokom sledećih devet meseci finansirani sa 36,3 milijardi dinara. Ovom sumom nije posebno obuhvaćeno angažovanje vojske u borbi protiv organizovanog kriminala u Srbiji. “Dalje ćemo postupati prema analizama vojnog angažovanja”, rekao je Đelić. Rebalansom je republički budžet povećan sa 261,5 na 318,7 milijardi dinara.


      
Slovenački uspeh

Slovenija je prošle godine imala suficit u robnoj razmeni sa SR Nemačkom vredan čak milijardu evra, tvrde u Slovenačkoj privrednoj komori. U Nemačku je iz Slovenije izvezeno robe u vrednosti od 2,7 milijarde evra ili 24,8 odsto ukupnog slovenačkog izvoza. Slovenija izvozi 60 odsto svog bruto društvenog proizvoda. Ova bivša jugoslovenska republika ima 1975000 stanovniika, Nemačka 83 029 536 stanovnika.


      
Leteti Internetom

Klijenti nemačke avio-komanije “Lufthansa” u Srbiji odnedavno mogu da svoje avio-karte rezervišu i kupe posredstvom Interneta. Karte mogu da se plate gotovinski, kreditnom karticom i preko bankovnog računa. U slučaju plaćanja gotovinom, putnicima iz Beograda karte mogu biti dostavljene i na kućnu adresu.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu