NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pacovi i prijatelji

      Požarevac
      
       I Grupa
       Vođa grupe je ZDRAVKOVIĆ BOŽIDAR zvani “Beke” ili “Boža”, a članovi grupe su Živković Toplica zv. “Mića”, Stević Nebojša i Petrović Jovica zv. “Coka”. Grupu je organizovao Zdravković Božidar okupljajući oko sebe iskusne dugogodišnje kriminalce, višestruke povratnike u vršenju krivičnih dela teških krađa provaljivanjem u stanove i kuće, krivičnih dela sa elementima nasilja, razbojništva, iznude, silovanja i dr. Kriminalna delatnost grupe i sada je vršenje krivičnih dela teških krađa provaljivanjem u kuće, stanove, prodavnice, automobile i dr. U izvršenju krivičnih dela razbojništava, iznuda, silovanja i bludnih radnji izuzetno su agresivni i nasilni uz upotrebu fizičke snage i oružja. Osim u Požarevcu i okolini krivična dela vrše na širokom području Srbije i Crne Gore, državama bivše Jugoslavije, kao i u zemljama zapadne Evrope (Švedska, Nemačka i Italija). Povezani su sa kriminalcima iz Makedonije kao i sa kriminalcima sa kojima su izdržavali kaznu u KPZ “Zabela”. U izvršenju krivičnih dela Zdravković Božidar često angažuje i svoje sinove Bobana i Zorana, koji su provalnici i narkomani, kao i kriminalce iz Požarevca Perić Stevana zv. “Crevce”, Ilić Dragana zv. “Džigi”, Radisavljević Živorada zv. “Žika Francuz”, Ivić Jovicu zv. “Talijan”. Krivična dela su vršili sa Cindrić Ivanom, višestrukim provalnikom kasa iz Beograda i Prišić Draganom zv. “Kerčulj” iz Smedereva.
      
       II Grupa
       Grupu su organizovala braća MARKOVIĆ ZORAN zvani “Šinzov” (ranije se prezivao Savić) i SAVIĆ GORAN zv. “Šinzov”, a članovi su Miljković Miodrag zv. “Mile Krcko”, Grujić Miodrag zv. “Mile Buzga”, Mihajlović Dragan zv. “Paja” i Stojilović Dejan zv. “Meda”. Grupa se bavi vršenjem krivičnih dela iznuda - reketiranje nad licima koja baveći se biznisom ostvaruju solidan prihod i licima koja poseduju novac baveći se kriminalom. U vršenju ovih krivičnih dela izuzetno su nasilni uz upotrebu fizičke snage i vatrenog oružja. Grupa je uključena u krijumčarenje opojnih droga heroina i kokaina, koje nabavljaju u Bugarskoj i Makedoniji i koristeći privatne autoprevoznike, autobusima i kombijima prenose u Austriju - Beč (Marković Zoran je osuđivan u Požarevcu, zbog krijumčarenja 1,5 kg heroina, a brat Savić Zoran 12,5 kg heroina). Krivična dela sa elementima nasilja vrše na području SUP-a Požarevac, a krijumčarenje droge na širokom području od Turske, Bugarske, Makedonije, KiM, Požarevca, Beograda ka zemljama zapadne Evrope, Austriji i Italiji. Kriminalne veze ostvaruju i sa drugim kriminalcima iz Požarevca Mićić Mlađanom zv. “Pacov”, Milojković Novicom zv. “Čvrga”, Ljubić Draganom, Nikolić Ljubišom zv. “Bube”, Živanović Dejanom zv. “Jumba” i dr.
      
       III Grupa
       Vođa grupe je MIĆIĆ MLAĐAN zvani “Pacov”, a članovi Vojinović Slaviša zv. “Damjan”, Miljković Miodrag zv. “Mija”, Tašić Željko zv. “Divljak” i Arsić Saša zv. “Karađorđe”. Grupu je organizovao Mićić Mlađan iz sela Smoljinac, kod Požarevca, a članovi su kriminalci iz Smoljinca, Malog Crnića i okolnih sela. Kriminalna delatnost grupe je vršenje provalnih krađa u kuće, vikendice, ugostiteljske objekte, prodavnice i dr. Grupa vrši i krivična dela sa elementima nasilja, razbojništva i razbojničke krađe. Krivična dela vrše uglavnom na širokom području Požarevca. Vođa Mićić Mlađan zv. “Pacov” je poznat kao organizator krijumčarskog kanala opojne droge heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije, ka zemljama zapadne Evrope. Heroin je krijumčario i preprodavao zajedno sa pokojnom braćom “Fiškali” - Živković Zoranom i Draganom i pokojnim Petrović Zoranom zv. “Šempa” iz Požarevca (svi ubijeni iz vatrenog oružja, pretpostavlja se da je razlog neraščišćeni dugovi proistekli preprodajom droge). Mićić je u kumstvu sa Dušanom Spasojevićem iz Zemuna poznatim narko-dilerom sa kojim je učestvovao u mnogim poslovima oko krijumčarenja narkotika. Mićićeva grupa je u vezi sa kriminalcima iz Beograda (“surčinska grupa”), Kruševca (“Jotkina grupa”), Užica i Čačka, a u Požarevcu su povezani sa kriminalcima koje okuplja Hranisavljević Tomislav, zv. “Toma Kiselina” i Živanović Dejan zv. “Jumba”.
      
       Smederevo
      
       I Grupa
       Vođa grupe je DAŠIĆ BOGDAN zvani “Mile Robija”, a članovi grupe su: Nešić Srebren zv. “Keba”, Josifović Dragutin zv. “Guta Brijač”, Petrović Miroslav zv. “Meksi”, Stanisavljević Živoslav zv. “Stane Francuz”. Krivična delatnost grupe je vršenje krivičnih dela krađa i teških krađa provaljivanjem u kuće, oduzimanje vozila, krivičnih dela sa elementima nasilja, iznude, razbojništva i razbojničke krađe. Vođa Dašić Bogdan je registrovan u policijskim evidencijama Austrije i Nemačke kao izvršilac krivičnih dela razbojništava i oružanih pljački a naročito kao krijumčar opojnih droga, zbog čega je boravio u zatvoru u Nemačkoj. Krivična dela vrše na celoj teritoriji Srbije i zapadne Evrope a trgovinu narkoticima organizuju na širokom području (Turska, Bugarska, Makedonija, Jugoslavija, Mađarska, Austrija i Nemačka). Grupa je povezana sa kriminalcima iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Pančeva i Požarevca. U Smederevu su povezani sa Ilišković Andrejom zv. “Andra”, Zeković Milanom zv. “Zec” i dr., a karakteristična je dugogodišnja veza Dašić Bogdana sa bivšim načelnikom OKP SUP-a Pančevo, Nišavićem.
      
       II Grupa
       Vođa grupe je JOVANOVIĆ ŽIVOSLAV zv. “Žika Sajdžija”, a član je Barnić Dragan zv. “Barna”. Povremeno uključuju Josifović Dragutina i Mišić Dragana. Vođa Jovanović Živoslav je početkom devedesetih godina bio u grupi Šljukić Sredoja iz Beograda, za koga je vršio krivična dela ubistava (direktan izvršilac ubistva Kačara u Beogradu). U međusobnim obračunima 1994. godine, teško je ranjen posle čega se povlači u Smederevo, gde je formirao grupu koja vrši krivična dela iznuda, reketiranja, preprodaju opojnih droga i krijumčarenje oružja. Navedena krivična dela vrše na području Smedereva, Kovina, Požarevca, Kragujevca itd., a kontaktiraju sa kriminalcima iz Beograda. U Smederevu su povezani sa Jovanović Zoranom zv. “Tarzan”, Ristić Bojanom zv. “Barezi”, Janićijević Aleksandrom zv. “Džambo” i dr.
       VUKOVIĆ IVAN, zvani “Vuka”, uglavnom se nalazi u inostranstvu, gde se bavi razbojništvima, iznudama - reketiranjem, a organizovao je grupu za krađe i teške krađe. Dugo je bio vezan za pokojnog Lainović Branislava zv. “Dugi” i kriminalce iz Republike Crne Gore, koji se bave kriminalom u Beogradu, Novom Sadu i inostranstvu (Švedskoj, Belgiji, Makedoniji i dr.). Ima jaka kriminalna uporišta u Italiji - Milanu, za čije potrebe organizuje transport heroina i krijumčarenja oružja. U Smederevu pokušava da se “drži po strani”, mada je uočljiva njegova povezanost sa kriminalcima Jovanović Živoslavom zv. “Žika Sajdžija”, Jovanović Žarkom zv. “Paker”, Pavlović Bobanom zv. “Lutak” i Slavković Žarkom zv. “Sezonac”. U Beogradu je vezan za Caričić Dejana zv. “Car” i njegovu grupu.
      
       Novi Sad
      
       I Grupa
       Vođa grupe je NIŠEVIĆ DALIBOR zvani “Čoda”, a članovi grupe su Vuković Slobodan zv. “Boban” i Stojanović Srđan zv. “Srki”. Kriminalna delatnost grupe za vršenje krivičnih dela krijumčarenja i ilegalne prodaje opojnih droga. Grupa najčešće krijumčari opojnu drogu heroin koju, prema operativnim podacima, nabavljaju u Zemunu, od grupe lica za koja se pretpostavlja da su iz grupe oko Spasojevića. Heroin najčešće pripremaju tako što ga miksuju i pakuju u manje količine, a zatim članovi ili druge veze organizuju dilerisanje i prodavanje heroina narkomanima na području Novog Sada. Grupa je organizovana u prometu droga i pretpostavlja se da su glavni u snabdevanju heroinom na području Novog Sada. Pored vršenja krujumčarenja evidentirani su i kao izvršioci krivičnih dela teških krađa (provaljivanje stanova i prodavnica), razbojništava, nanošenja teških i lakih telesnih povreda. Na području Novog Sada evidentirani su kao opasni momci i deluju nasilnički, posebno se u tome ističe vođa grupe Nišević, koji je autoritet grupe i sklon je upotrebi vatrenog oružja. Izvršio je krivično delo ubistvo u pokušaju nad oštećenim Tomin Ladislavom i Dašić Bobanom i koji je preko svojih veza uticao na oštećene da promene iskaz u krivičnom postupku.
      
       II Grupa
       Vođa grupe je TARBUK PREDRAG zvani “Peđa” i “Ćelavi” a članovi grupe su Lakić Ilija zv. “Laki” i Radenković Marko (koji se lažno predstavlja kao Rodić). Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela oduzimanja motornih vozila, preprodaja kradenih motornih vozila, falsifikovanje dokumentacije za motorna vozila. Specijalnost grupe je organizovanje ilegalnog prebacivanja i prodaje kradenih vozila iz inostranstva u SRJ. Grupa se bavi i organizuje otkup oštećenih čija su vozila ukradena i na taj način iznuđuju novac od istih. Pored navedenih krivičnih dela grupa je evidentirana i kao izvršioci krivičnih dela razbojništva i razbojničkog ponašanja. Kriminalnu delatnost u preprodaji vozila vršili su preko privatnog preduzeća “Laki komerc”, vlasništvo Lakić Ilije, koji je preko svoje agencije vršio registrovanje vozila, kao i trgovinu polovnih ali i trgovinu delovima za vozila, posebno za “mercedese” i “audije”. Grupa je povezana sa sličnim grupama s područja Šapca, gde najčešće komuniciranje održavaju sa Miletićem inače zetom Lakića, koji poseduje auto-otpad i pretpostavlja se da na otpadu vrše prepakiranje vozila, odnosno uništavaju šasije i blokove motora, a delove kasnije preprodaju. Takođe kontaktiraju i sa licima sa područja Beograda i to sa braćom Bambalić, a sa područja Novog Sada Filipović Markom, Raković Markom i Petrović Markom. Autoritet grupe je Tarbuk, koji je i višestruki povratnik u vršenju krivičnih dela, a i suđeno mu je od strane Suda u Banjoj Luci. U evidencijama je registrovan i kao izvršilac krivičnih dela nasilničkog ponašanja i izazivanje opštih opasnosti (postavljanje eksplozivnih naprava).
       VUKOVIĆ MILORAD zv. “Đovani”, vlasnik je motela “Đovani” i odranije je poznat kao izvršilac krivičnih dela silovanja, teških krađa, razbojništva i nasilničkog ponašanja. U motelu Vuković ima folkoteku u jednom delu objekta, a u drugom delu organizuje striptiz i izdaje sobe za smeštaj radi prostitucije. Za rad u motelu uglavnom angažuje devojke iz Moldavije, Rusije i Ukrajine, koje pored striptiza tera na prostituciju. Operativna saznanja ukazuju da vrši trgovinu devojaka preko svojih kriminalnih veza. Ima širok krug prijatelja u svim a posebno u kriminalnim sredinama i pokušava da angažuje i ostvari kontakte sa pojedinim policajcima iz SUP-a a u cilju svog ličnog interesa.
       PETROVIĆ ZORAN, u zakupu drži noćni bar “Don Perinjon” u Novom Sadu, a čije ime je promenio i sada nosi naziv “Petar - Lazar”. U navedenom baru organizuje striptiz programe i prostituciju. Najčešće angažuje devojke iz istočne Evrope a povremeno dovodi i devojke iz drugih republika SRJ. Protiv Petrovića više je puta podnošena krivična prijava i određivan pritvor zbog trgovine belim robljem, ali isti je nastavio da se bavi i dalje poslovima oko organizovanja prostitucije, kao i kupovinom i preprodajom devojaka. Kontakte najčešće održava sa licima iz kriminogenih sredina, kao i poslovnim svetom kojima pruža usluge putem angažovanja devojaka u “poslovnim pratnjama”.
      
       III Grupa
       NEDELjKOVIĆ MOMČILO zvani “Moma”, vlasnik kompanije “Lozovačka česma”, otvorio je i druge firme na području Požarevca i to: “Agroinvest - Bežane” i D.O.O. “Belvedere”, baveći se raznim ilegalnim poslovima, pre svega prodajom nafte i naftnih derivata u velikim količinama i otkupom i preprodajom voća. Uvek je u društvu sa vođama političkih stranaka bivše i sadašnje vlasti kao i visokim penzionisanim činovnicima Državne i Javne bezbednosti MUP-a Republike Srbije. Kontaktira sa vlasnicima preduzeća “Dime” iz Podgorice, “Kontrejd” iz Beograda, Premović Slobodanom zv. “Boban” iz Berana, “Vele auto-motors” iz Beograda i dr.
      
       Zrenjanin
      
       I Grupa
       Vođa grupe je SAKRADžIJA RADOMIR zvani “Raša” a članovi grupe su Bošnjak Branislav zv. “Tajson”, Vidović Zoran zv. “Cane” i Tišma Dragan.
       Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela sa elementima nasilja i to: nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje, razbojništva, iznude i “reketiranje”. Prema saznanjima pojedinci iz grupe u poslednje vreme bave se i preprodajom opojnih droga. Grupa je često u kontaktu sa ostalim grupama na području Zrenjanina, a postoje saznanja da su u kontaktima i sa grupama sa područja Beograda i to: Dušanom Spasojevićem iz Zemuna čija je kriminalna delatnost krijumčarenje opojnih droga.
       Članovi grupe su vrlo agresivni, skloni su upotrebi vatrenog oružja, a pojedinci se bave kik boksom (Bošnjak) dok Vidović trenira boks i skloni su pružanju otpora radnicima policije.
      
       PanČevo
      
       I Grupa
       Vođe grupe su SPALEVIĆ RADE zvani “Kazanova” i “Crnogorac” i VUJANIĆ DUŠAN zvani “Dule Iks”, “Ćelo” i “Klempavi”. Članovi grupe su Bilić Predrag zv. “Baki”, Mošić Predrag zv. “Tamango”, Tešić Dragan zv. “Tešalj” i Spalević Zoran (brat Radetov).
       Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela oduzimanja motornih vozila, teških krađa, falsifikovanja isprava (saobraćajnih dozvola i prateće dokumentacije za motorna vozila) i krivičnih dela iznuda. Grupa se bavi i prekucavanjem brojeva na šasiji i motoru, preprodajom kradenih automobila, naplaćivanju i posredovanju kod vraćanja kradenih automobila. Krivična dela osim na području Pančeva vrše i na teritoriji Beograda. Članovi grupe su vrlo pokretljivi, kontakte održavaju sa licima iz kriminogenih sredina koji vrše slična krivična dela. Kontakte održavaju i sa licima van teritorije Pančeva a posebno sa licima iz Beograda: Spasojević Dušanom zv. “Kum”, Buha Ljubišom zv. “Čume” i Savić Zoranom. Članovi grupe su vrlo agresivni i postoje saznanja da ilegalno poseduju vatreno oružje i skloni su pružanju otpora posebno radnicima policije.
      
       Subotica
      
       I Grupa
       Vođe grupe su LEDENSKI LASLO zv. “Ćora”, “Laci”, “Žuti” i “Madžar” i LEDENSKI PETAR zvani “Pećika” i “Žuti”, a članovi grupe su Ledenski Karolj zvani “Kares”, Vaci Blaško “Purdes”, Gabrić Miroslav zvani “Miki” i “Kosonja” i Antunić Željko “Kockica”. Grupa je poznata pod nadimkom “Ledenski” i kategorisana je kao krijumčari motornih vozila - “motornjaci”. Kriminalna delatnost grupe je vršenje krivičnih dela oduzimanja motornih vozila, preprodaja kradenih motornih vozila, falsifikovanje dokumentacije za motorna vozila. Specijalnost grupe je organizovanje ilegalnog prebacivanja i prodaje kradenih vozila iz R. Mađarske u SRJ. Braća Ledenski se u principu organizuju i planiraju prebacivanje vozila preko državne granice, a ostali članovi grupe imaju ulogu vozača. Ledenski imaju širok krug prijatelja u krugovima kriminalaca kako u zemlji tako i u inostranstvu - R Mađarskoj što i koriste u svojoj kriminalnoj delatnosti. Evidentirani su kao višestruki povratnici krivičnih dela teških krađa, zbog čega su i osuđivani, a poslednjih godina krivična delatnost je krijumčarenje kradenih automobila. Baveći se kriminalom pojedinci u grupi stekli su nelegalno veliki broj nekretnina (kuće, vikendice i stadion za mali fudbal - Ledenski Karolj).
      
       U sledećem broju:
       Čačak, Novi Pazar, Sombor, Pirot, Kikinda, Zaječar


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu