NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Original kontinuiteta

Zoran Živković i Mlađan Dinkić nastavili su tamo gde su Zoran Đinđić i Mlađan Dinkić stali: dinar je precenjen, a hiljadu dinara je lažno

      Oni koji su se polakomili da među prvima prigrabe hiljadarku Narodne banke Srbije sa specijalnom svetskom zaštitom iza koje stoji guverner lično, baš su se zaštitili - od stresa. Jer “svako ko štampa novac Narodne banke Srbije, štampa lažan novac”, rekao je Radiju B 92 srpski premijer Zoran Živković. “Štampanje lažnih novčanica je teško krivično delo i ako je to tako, ja pozivam policiju da me odmah uhapsi”, tako je putem medija otpisao premijeru guverner centralne banke ma kako se ona zvala.
       Narodna banka Srbije ne postoji, rekao je premijer. Premijer se ili bavi političarenjem, ili političari ili ima loše pravne savetnike, a Narodna banka Srbije postoji od 4. februara, odbrusio je guverner i pozvao premijera da pročita članove 13, 20 i 17 Zakona o sprovođenju Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora.
       Dinkić se još pozvao i na rešenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 6. februara ove godine “kojim je data saglasnost na sadržinu i izgled pečata Narodne banke Srbije, a koji sadrži nazive Republika Srbija i Narodna banka Srbije, njeno sedište - Beograd i grb Republike Srbije”.
       Mediji, koji ne moraju da prave vesti sve dok su premijeri i guverneri ovako vredni, nisu propustili ni ovu priliku. A guverner zna sa medijima. Ali zna i vlada: navodno se pozivajući na državno vlasništvo u toj kući od 30 procenata, neko iz vlade je navodno podstakao TV Politika da otkaže ranije najavljeno Dinkićevo učešće u emisiji “60 minuta”, u sredu. Guverner se rasrdio i pozvao direktora te kuće Zorana Predića da mu do gostovanja na televiziji B92 u utorak po podne dâ uverljivo objašnjenje ovog otkazivanja inače će o svemu obavestiti javnost jer “otkazati guverneru na takav način - skandal je”.
       Dinkić je istovremeno uputio poruku vladi da se sastanu i usaglase ekonomsku politiku “jer se pod ovakvim političkim pritiskom ne može raditi” ili da Demokratska stranka pokrene u Narodnoj skupštini pitanje poverenja guverneru.
       Potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović precizirao je zatim izjavu svoga predsednika (vlade) ocenjujući da su odnosi sa centralnom bankom “nepotrebno zaoštreni” i podvlačeći da ona “lažna hiljadarka” i dalje vredi.
       Dinkić je istog utorka po podne dobio poziv iz vlade da dođe na razgovor u sredu po podne, pa je odmah otkazao za sredu pre podne ugovoreni intervju sa NIN-om i pomirio se sa TV Politika.
       Živković, koji je završio Višu ekonomsku školu, izgleda više veruje pravničkim znanjima svoje žene Biserke Živković, doskorašnjeg sekretara Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, nego svome ekonomskom znanju, pa se, videće se kasnije, na znanje kome veruje i oslonio. Sem što je pri jednom nastupu nedelju dana ranije rekao da “Narodna banka Srbije treba kurs da koristi za stvaranje uslova za konkurentnost privrede”, on se još nije upuštao u stari i nedovoljno definisani sukob između vlade i centralne banke oko kursa.
       Ekonomista Boško Mijatović, koji je neko vreme kao ekspert učestvovao u koncipiranju Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora smatra da se ovde radi o politici, ali da je Živković formalno-pravno verovatno u pravu.
       “Mlađan Dinkić bi da na najbezbolniji način Narodnu banku Jugoslavije pretvori u Narodnu banku Srbije i da kaže da je sve završeno i u redu i da nema potrebe da se radi išta drugo. DOS i premijer žele da naglase da je stanje privremeno i da se transformacija tek ima obaviti i postaviti pitanje guvernera”, kaže Mijatović za NIN i rezimira: postavlja se ponovo pitanje odnosa DOS-a i guvernera i pitanje DOS-a i G17 plus.
       Ipak, Mijatović, koji napominje da nije pravnik, smatra da je po slovu Ustavne povelje i zakona o njenom sprovođenju, centralna banka u Beogradu, još, više Narodna banka Jugoslavije “iako je samu sebe preimenovala u Narodnu banku Srbije”.
       “Tek novi zakon će ustanoviti Narodnu banku Srbije, a do tog momenta, kao što i piše u Povelji, nastavlja da važi zakon o Narodnoj banci Jugoslavije kao što i ta NBJ nastavlja da funkcioniše kao Narodna banka Srbije”, tako tumači Mijatović, ali ne zna kakve bi pravne posledice moglo da proizvede “suprotno činjenje Mlađana Dinkića”.
       S Mijatovićem se ne slaže bivši kopredsednik Ustavne komisije, član Demokratske stranke Srbije, Dragan Jočić. Odredbama Ustavne povelje i Zakona o njenom sprovođenju trebalo je da se “sprovede kontinuitet u opštem bankarskom sistemu”, pošto se sa Crnogorcima nije moglo dogovoriti drugačije “jednostavno smo zadržali NBJ da obavlja poslove Narodne banke Srbije o kojoj će se tek doneti zakon”. “Ali zakon nije donet”, a iz člana 13 Zakona o sprovođenju Ustavne povelje proizilazi da “NBJ prestaje da postoji jer Jugoslavije nema i bilo bi glupo i devijantno da taj naziv postoji samo uz centralnu banku”.
       “Zakon ne određuje, ali nedvosmisleno upućuje na to da se stvara nešto novo odnosno Narodna banka Srbije”, kaže Jočić i zaključuje da sve što su “dosad radili Dinkić i Narodna banka važi”, da “Dinkić radi na osnovu Zakona o sprovođenju Ustavne povelje i spora o kome govori Živković - nema.”
       S obzirom na to da se radi o pravno-političkom obračunu na fonu ekonomije, zanimljivo je znati kako na njega gleda Republičko ministarstvo ekonomije i finansija na čijem je čelu odmetnuti G17 kadar Božidar Đelić. Dan pošto je usvojena Ustavna povelja, NIN je baš u tom ministarstvu saznao za Dinkićevu najnoviju efikasnost: tabla sa natpisom Narodna banka Jugoslavije zamenjena je tablom sa natpisom Narodna banka Srbije. Na isti način, Savezna uprava carina od danas se zove Srpska uprava carina, rečeno je tada NIN-u u tom ministarstvu.
       “Ne” - kaže sada Aleksandra Drecun, sekretar toga Ministarstva - “Savezna uprava carina je preimenovana u Upravu carina u sastavu ovog ministarstva, a na osnovu naše sistematizacije i prošle nedelje usvojenog Zakona o ministarstvima”.
       A na pitanje, kako Ministarstvo u zvaničnim dopisima oslovljava centralnu banku: Narodna banka Jugoslavije ili Narodna banka Srbije, ona kaže: “Ja nemam kontrolu nad svim dopisima koji se iz Ministarstva šalju, jer ovde radi više od 10 000 ljudi, ali čula sam, mada sama nisam videla i ne bih mogla da tvrdim, da pojedinci pišu Narodna banka Srbije što je razumljivo jer su ljudi u konfuziji.” Ali podvlači Aleksandra Drecun, to ministarstvo je pre mesec i po dana od Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo dobilo tumačenje da je “to i dalje Narodna banka Jugoslavije” i toga se drži.
       U Narodnoj banci je NIN-u pokazan dopis tog ministarstva od 3. aprila, koji je potpisao ministar Đelić i koji je naslovljen sa Narodna banka Srbije.
       I pre nego što se Dinkić vrati s razgovora u vladi, jasno je da će novopodgrejani spor između vlade i centralne banke biti prigušen jer “sad je borba protiv organizovanog kriminala prioritet”, rekao je Čeda Jovanović. A ko zna, ako Čeda ne zna.
      
       RUŽA ĆIRKOVIĆ
      
Zakon o sprovođenju Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora

Član 13:
      
       Danom stupanja na snagu Ustavne povelje sledeći organi i organizacije postaju organi i organizacije države članice Srbije i nastavljaju sa radom u skladu sa propisima na osnovu kojih su osnovani, a koji će se primenjivati na teritoriji Srbije do donošenja odgovarajućih propisa države članice Srbije:
       1. Narodna banka Jugoslavije
       2. Savezna uprava carina
       3. Savezni sanitarni, veterinarski i fitosanitarni inspektorat
       4. Savezni devizni inspektorat
       5. Agencija za osiguranje depozita, sanaciju, stečaj i likvidaciju banaka
       6. Savezna komisija za sprečavanje pranja novca
       7. Savezna komisija za hartije od vrednosti i finansijsko tržište.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu