NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Naplata bola

Anika Krstić

      
       Anika Krstić, prebijena na demonstracijama Saveza za promene septembra 1999. godine, dobila je spor protiv Republike Srbije i naknadu štete od 1 250 000 dinara. Na uglu ulica Nemanjine i Kneza Miloša, policajci, čiji identitet do danas nije utvrđen, pendrekom su joj naneli prelom jagodične kosti, nekoliko kontuzija i oštećenje levog oka na koje više ne vidi. Anika kaže da joj je drago što njen slučaj “može biti presedan za one koji su preživeli isto i povećati njihovu nadu u pravičnost”.
       - Postupak je bio uspešan i brz, s obzirom na trajanje ovakvih procesa kod nas, a pre svega zahvaljujući dobrim advokatima i korektnom odnosu sudije prema nama. Ni u jednom trenutku nismo gubili nadu da će se sve uspešno okončati. I okončalo se. Dobila sam jednu od većih suma novca dodeljenih u ovakvim slučajevima. Smatram da je to sasvim pristojna nadoknada, s obzirom na ono što sam preživela.
       Njena sestra Jovana, kojoj je, u pokušaju da je odbrani slomljen palac desne ruke, dobila je 200 000 dinara odštete, dok su Aniki plaćeni i troškovi lečenja u Švajcarskoj. I, šta sada, s novcem? Smeje se:
       - Tek kad pare stignu u moje ruke, reći ću da ih imam. Želim da napravim nešto čime bih obradovala one koji su bili uz mene. Potrudiću se da se i finansijski i moralno odužim ljudima i institucijama koje su me podržale, najpre Ministarstvu za socijalni rad. Prosto, osećam potrebu da to podelim s drugima, s onima koji su podelili moj bol.
      
       D. P.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu