NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Trgovci su drugi

(“Ko će na crtu”, NIN br. 2627)

      Iz teksta se vidi potpuno nerazumijevanje politike i djelovanja LSCG, i na amaterski način se prilazi razumijevanju pozicije i nastojanja LSCG da iz korijena promijeni političku scenu u Crnoj Gori.
       Prvo, smiješno je od strane novinara koji pledira da se bavi političkim temama, iznijeti tezu da je “politička trgovina ‘tante za tante’ jedan od osnovnih postulata političkog djelovanja LSCG”, a da pri tom to nije ničim potkrijepljeno.
       LSCG, u toku svog djelovanja, nijednog trenutka nije učestvovao ni u jednom segmentu u izvršnoj vlasti, te prema tome nije bio u mogućnosti da ni na koji način “trguje” sa bilo kime. Takođe, LSCG nije pokrivao veliki broj političkih pozicija, već samo jedno i to u periodu od godinu dana - mjesto predsjednika parlamenta CG, i to samo zbog političkog pritiska koji je trebalo da obaveže izvršnu vlast i predsjednika da će raspisati referendum (to je i bio jedini razlog zbog kojeg su liberali podržavali vladu, i to dajući joj, kao manjinskoj, parlamentarnu većinu, a ne ulazeći u nju). Da je želja LSCG bila da “trguje”, nije bilo lakšeg načina nego ući u vladu, kao što to uporno radi SDP, i na taj način doći na poziciju (kao SDP) koje nisu posljedica izraza volje građana.
       Dalje, liberali nijesu odbili g. Lekića kao kandidata, zbog pitanja “A gde smo tu mi?”, već sasvim suprotno. Potpuno prirodna procjena LS bila je da u CG, nažalost, nema nijednog nezavisnog disidenta, koji se nesebičnom borbom protiv režima pokazao adekvatnim da iza njega stane čitava opozicija. Da takva osoba postoji u CG, liberali bi je prvi podržali, kao što smo to u našoj ponudi opoziciji i naveli, kako bi cjelokupna opozicija napravila stvarni demokratski iskorak. Gospodin Lekić je, međutim, bio u vrhu i Đukanovićeve vlade, a kasnije i Miloševićev ambasador.
       Nepostojanje adekvatnog “nezavisnog” kandidata, logično ističe nekoga od čelnika LSCG, koji, osim što su sve svoje potencijale uložili u borbi protiv režima posljednjih 13 godina, mogu parirati kandidatu DPS po svim pitanjima koja se tiču ratova, ratnih zločina, Miloševićeve vladavine, šverca i korupcije, čiji su aktivni akteri u CG, u ovoj ili onoj fazi, na ovaj ili onaj način, bili svi politički subjekti, osim LSCG.
       Dalje, gospodin Živković nije tumačio izjavu gospodina Lekića, već ju je prenio i s njom se u potpunosti složio.
       Nadam se, na kraju, da ovaj dopis nećete smatrati mojom polemikom sa vašim novinarom, već kao pokušaj objašnjenja pravog stanja stvari, kako se osnovni problemi u CG ne bi relativizovali, a LSCG, možda i nenamjerno, stavio u poziciju jednog od kreatora trgovačkog političkog ambijenta u Crnoj Gori.
       Uvjeravam vas da LS takvu poziciju niti objektivno ima, niti je ikada htio prihvatiti, iako je više puta, tuđom voljom u tu poziciju mogao biti gurnut.
      
       HELENA VUČETIĆ,
       portparol LSCG


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu