NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mera samokritike

(“Negativci istorije”, NIN br. 2726)

      U autorskom tekstu Slobodana G. Markovića izneta je dobra kritika na račun naše sopstvene uloge u stvaranju slike na Zapadu o Srbima kao zločincima i varvarima. Međutim, autor je izostavio da je i Zapad imao u tome i te kako velikog udela.
       Upravo je Markovićev primer fotografije američkog fotoreportera Rona Haviva, koja je u sklopu njegove izložbe ratnih fotografija ne tako davno bila postavljena i u Beogradu i na kojoj “jedan srpski vojnik opušteno šutira u glavu jednu Muslimanku koja umire”, odličan primer medijske manipulacije koja se u političke svrhe već više od decenije obija o naša leđa.
       Cinizam je još veći što je Ron Haviv naknadno to i priznao. Naime, na njegovoj fotografiji iz Bijeljine prikazan je srpski borac kako pritrčava ženi koja leži na asfaltu. Kako je uniformisani mladić uhvaćen u raskoraku u blizini nesrećne žene, Haviv je ovaj snimak plasirao kao šutiranje bespomoćne žene na ulici Bijeljine.
       Publicista i ratni reporter Mišo Vujović je taj slučaj lepo opisao u svojoj knjizi “Masakriranje istine”.
       Srbi su, dakle, u proteklim decenijama možda zaista bili negativci istorije, ali je često ta slika stvarana mimo uticaja samih Srba, što važi i za političke prilike balkanskih država, koje su, kako je Miša Gleni u svojoj knjizi “Balkan” primetio, neretko bile produkt interesa velikih sila.
      
       PREDRAG VITKOVIĆ,
       Roterdam, Holandija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu