NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Istorija naše propasti

Kako je došlo do toga da današnji dvadesetpetogodišnjaci otplaćuju Titove dugove

      Televizija B92 počela je sa emitovanjem dokumentarne serije “Ko je ubio Antu Markovića”. U devet epizoda ova serija istražuje kako je došlo do kraha reformi koje je pokušao da sprovede Ante Marković. Autori ove serije želeli su da izbegnu glas naratora tako da se serija sastoji iz dokumentarnih snimaka i svedočenja ličnosti koje su bile svedoci nekog od ključnih momenata naše ekonomske istorije. Kao novinar-istraživač sa svih 45 sagovornika koji se pojavljuju u seriji, razgovarala je Tanja Jakobi, donedavno novinar NIN-a a odskora “Ekonomista”. O tome šta je cilj ove serije Tanja Jakobi kaže:
       - Serija se ne bavi samo reformama koje je pokušao da sprovede Ante Marković, već propašću svih naših reformi. Prvu epizodu posvetili smo prethodnim pokušajima ekonomskih reformi. Prva reforma bila je 1965. godine. Tada su se u zemlju vratili naši direktori školovani na Zapadu i kada slušate šta su oni tada govorili shvatite da nema nikave razlike izmeću njihovih tadašnjih predloga i onoga što današnji eksperti govore da treba da uradimo. Posle propasti te reforme naš dug je sa četiri milijarde dolara u 1965. godini skočio na 20 milijardi dolara do sredine sedamdesetih godina. Bilo je i drugih reformskih pokušaja, Milka Planinc uspela je da vrati četiri milijarde dolara duga, Rotšild je rekao da joj se divi ali ni ona nije uspela. Želeli smo da istražimo kako smo propustili tolike šanse, ko je ubio reformski duh u Srbiji, i kako je došlo do toga da današnji dvadesetpetogodišnjaci otplaćuju Titove dugove.
       Poslednja epizoda serije pod nazivom “Prokletstvo reformatora” posvećena je Zoranu Đinđiću.
       Serija je snimana pre atentata. Kada smo tu epizodu nazvali “Prokletstvo reformatora” nismo pretpostavljali koliko će taj naslov biti tačan. Još jednom nam se dogodilo da se prošlost i stvarnost susretnu. U najavi za seriju imamo snimak Miloševića koji na Osmoj sednici proziva Stambolića za govornicu i precrtava njegovo ime na spisku govornika. Najava je prvi put prikazana pre “Vesti” u kojima je javljeno da je pronađen Stambolićev grob. Scena u kojoj Milošević precrtava Stambolićevo ime tada je dobila drugo značenje.
      
       V. STOŠIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu